Szenvedélyes éjszakájuk volt a balosoknak Őszödön

2004.10.15. 11:48

Tony Blair brit és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő nagyon elégedetten nyilatkozott péntek délelőtt a balatonőszödi kormányüdülőben tartott baloldali csúcstalálkozó csütörtök esti, éjszakai eseményeiről. "Szenvedélyes, nagyon nyitott vita folyt" - mondta Gyurcsány, hozzátéve, hogy a bizalmas megbeszélés részletei titkosak. Egyes források szerint a magyar miniszterelnök reménykeltően lobbizott az európai vezetőknél, hogy hazánkban legyen az EU határőrizeti központja.

"Szenvedélyes, nagyon nyílt vitát tartottunk tegnap este" - mondta Gyurcsány  Ferenc a baloldali állam- és kormányfők csúcstalálkozóján. "Nem formális találkozó, hanem nagyon nyitott beszélgetések történtek tegnap este" - erősítette meg a magyar miniszterelnök mondandóját Tony Blair brit miniszterelnök. A laza beszélgetés örömét emelte ki a többi résztvevő is. Paul Martin kanadai miniszterelnök azt mondta, hogy sokat tanultak egymástól. Példaként tréfásan azt emelte ki, hogy otthon átveszi Thabo Mbeki dél-afrikai elnök stílusát, aki így válaszolt egy újságírónak: "Erről most nem szeretnék beszélni, viszont köszönöm a lehetőséget, mert mást viszont szívesen elmondanék."

A Haladó kormányzás című baloldali vándorgyűlést még 1999-ben találta ki Bill Clinton amerikai elnök és Tony Blair brit kormányfő. Az évente tartott rendezvényeken csak kormányon lévő baloldali vezetők vehetnek részt. Idén az összes kontinensről érkeztek állam- és kormányfők, hogy megbeszéljék, mit kell csinálnia a baloldalnak a világban, és ki hogyan boldogul saját országával. A találkozókon nem kötnek szerződéseket, és a tárgyalások nem nyilvánosak. A résztvevők informális csúcsnak nevezik összejövetelüket. Tavaly Londonban találkoztak, idén Balatonőszöd a helyszín.

A többnapos diplomáciai sorozat csúcspontja a három és fél órás csütörtök esti találkozó volt. Erre a baloldali vezetők fejenként egy embert vihettek magukkal, akiket serpáknak hívnak, a Himaláján kísérő helyi hegymászóktól kölcsönözve az elnevezést. Gyurcsány Ferenc a tavaly londoni csúcson serpa volt Medgyessy Péter volt miniszterelnök mellett, most viszont Akóts Klára külpolitikai és biztonsági főtanácsadó kísérte őt. Délelőtt röviden újra közösen tanácskoztak és kétoldalú tárgyalásokat is folytattak. Legmagasabb szinten (miniszterelnökkel vagy államfővel) a következő országok képviseltették magukat: Chile, Dánia, Dél-Afrika, Dél-Korea, Etiópia, Kanada, Magyarország, Nagy-Britannia, Románia, Svédország,Új-Zéland.

A tanácskozás záródokumentuma szerint egyetértettek abban, hogy az esélyegyenlőség megteremtése kormányai fő feladata. A fő kérdés őszödön az volt, hogy a kapitalizmusban hogyan törődjön az állam a polgárokkal. Egyetértettek abban, hogy a piaci versenyt hagyni kell érvényesülni, és az embereknek abban kell segíteni, hogy egyformán legyen lehetőségük sikereket elérni. Munkahelyteremtés, magas színvonalú és könynen hozzáférhető oktatás voltak a fő célok. Egyetértettek abban is, hogy az erősebb országoknak segíteniük kell a szegényeket. A következő baloldali csúcs Dél-Afrikában lesz, hogy felhívják a figyelmet a nyomorra és az AIDS terjedésére. A svéd miniszterelnök a csúcsot követő sajtótájékoztatón azt ígérte, hogy jövőre a svéd GDP 1 százalékát a szegény országok segítésére költik. Szerinte a többi országnak csatlakoznia kellene.

A globalizáció volt László Boglár kormányszóvivő szerint a fő téma a csütörtöki megbeszélésen: verseny és szociális gondolkodás, kapitalizmus és környezetvédelem összeegyeztethetőségéről tárgyaltak az állami vezetők.

Gyurcsány péntek reggel sok vezetővel kétoldalú megbeszélést is tartott. A kanadai kormányfő megígérte, hogy felülvizsgálják a 2001-es vízumkötelezettséget. Kanada 2001 végén vezetett be újra vízumkényszert a magyarokkal szemben. A döntést azzal indokolták, hogy rengeteg - főképp roma - illegális bevándorló érkezik Magyarországról. A spanyol kormányfővel Irakról és a turizmusról volt szó, az új-zélandi miniszterelnök az ottani demokrácia tapasztalatait osztotta meg a magyar kormányfővel, az etióp vezető pedig arra kérte Gyurcsányt, lobbizzon országáért az EU-ban.

Egyes források szerint a magyar miniszterelnök reménykeltően lobbizott az európai vezetőknél, hogy hazánkban legyen az EU határőrizeti központja.

A Balaton déli partján vezető út mentén néhány kilométerenként rendőrautók állnak. Őszöd üdülőövezetében egymást követik egész nap a Mercedesekből, Audikból és kisbuszokból álló konvojok, a nyaralók mentén épült keskeny utcácskákon szirénás fekete luxusautók kanyarognak nehézkesen. A kormányüdülő környékét gépfegyveres őrök védik, a Balatonban rendőrségi motorcsónak cirkál, a csúcs mentén egész éjjel reflektorokkal világították a tavat. A tanácskozásnak helyt adó őszödi üdülő az az ingatlan, amivel kapcsolatos üzletei miatt Gyurcsányt az ellenzék korábban élesen támadta. Gyurcsány éppen ezt az ingatlant vásárolta meg az államtól a kilencvenes évek elején, majd adta bérbe az államnak néhány évvel később. Az üdülő tulajdonképpen egy nagy park, amelyben villák, panelház, konferenciaterem, és zsúpfedeles étterem is van.

KAPCSOLÓDÓ CIKK