Jövőre több mint hatezer forintba kerülhet a felnőttbérlet, ha a fővárosi önkormányzat elfogadja a BKV Rt. tarifaemelési javaslatainak egyikét. A tervek szerint 2005-ben két lépcsőben, összesen 15-20 százalékkal drágulnának a jegy- és bérletárak. A javaslatok készítésekor a BKV szakemberi figyelembe vették, hogy milyen a részvénytársaság anyagi helyzete, és hogy meddig lehet elmenni az áremelésekkel, anélkül, hogy túl sok utast veszítenének.

A BKV Rt. csütörtökön eljuttatta újabb tarifaemelési javaslatát a fővárosnak. A tervezet szerint 2005-ben két lépcsőben, összesen 15-20 százalékkal drágulnának a jegy- és bérletárak.

Menyhért László közlekedési vezérigazgató-helyettes az [origo]-nak elmondta, hogy a BKV Rt. három javaslatot küldött a fővárosi önkormányzatnak. A javaslatok készítésekor figyelembe vették, hogy milyen a részvénytársaság anyagi helyzete és hogy "meddig lehet elmenni az áremelésekkel", anélkül, hogy túl sok utast veszítenének. A vezérigazgató-helyettes közölte, hogy mindhárom javaslatban kétlépcsős emelést akarnak, mert ez már bevált az elmúlt két évben.

Az első, legenyhébb javaslat szerint januárban 10 százalékkal, júliusban pedig újabb öt százalékkal emelnék a jegyek és bérletek árát. Így a jegyár január elsejétől 155 forintra, a felnőttbérlet ára 5850 forintra, a tanuló- nyugdíjasbérleté pedig 2250 forintra emelkedne. A második javaslat szerint januárban 10 és júliusban újabb 10 százalékkal drágulnának a jegyek és a bérletek. A harmadik terv szerint januárban 15, júliusban pedig öt százalékkal emelnék az árakat. Így az utasok január elsejétől 145 forint helyett 160 forintot fizetnének a jegyért, 5400 forint helyett 6050 forintot a felnőttbérletért, és 2050 forint helyett 2350 forintot a tanuló- és nyugdíjas-bérletért.

Menyhért László elmondta, hogy tartanak az utasok lemorzsolódásától, ha a bérlet ára 6000 forint fölé emelkedik, de a "ráfordításoknak meg kell térülnie". Hiába a háromoldalú finanszírozás az igénybevevők, az önkormányzat és az állam részéről, a BKV továbbra is veszteséges. Jövőre a legjobb esetben körülbelül 18 milliárd forintos veszteséggel számol a részvénytársaság. Ez is csak akkor valósulhatna meg, ha mind az államtól, mind a fővárostól megkapná a cég a várhatóan 10-10 milliárd forint támogatást, és a bevételek is a legkedvezőbben alakulnának. A BKV idén is két lépcsőben emelte árait, január elsejétől 13 százalékkal, július elsejétől pedig további öt százalékkal.

A jövő évi emelésről a fővárosi közgyűlés az ősz végén dönt. Menyhért László szerint egyáltalán nem biztos, hogy bármelyik javaslatot elfogadják. Ebben az esetben a BKV új változatot készít alacsonyabb mértékű emelésekkel, de "el kell gondolkodni arról, hogy hol pótolják a kiesett összeget, vagy még nagyobb veszteséggel kell számolni" - fogalmazott a vezérigazgató-helyettes.