Kedden kezdődik a Postabank-ügy tárgyalása a Fővárosi Bíróságon. Princz Gábort, a bank volt elnök-vezérigazgatóját és hat társát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, mintegy 36 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolják. Az ügyet az a bírónő tárgyalja, aki korábban már több hasonló nagyságrendű büntetőperben is eljárt, például a Tocsik-ügyben és az Agrobank-perben.

 

A vádirat szerint a bank vezetői szándékosan megszegték a pénzintézeti tevékenységről, valamint a hitelintézetekről szóló törvényben foglalt kötelezettségeiket, amelyek szerint mindenkor a megfelelő gondossággal és a szükséges szakértelemmel, a jogszabályok szerint kötelesek eljárni.

A vádlottak által meghatározott és közvetlen részvételükkel végrehajtott üzletpolitika eredményeként a pénzintézet 1995 áprilisi 9,7 milliárd forintos sajáttőkéje 1997 december végére 2,4 milliárd forintra csökkent, s végrehajtottak ebben az időben egy 17 milliárd forintos tőkeemelést is. Mindezekre, valamint a kormány 12 milliárd forintos kezességvállalására és a bankpániknak betudható 5 milliárd forintos vagyonvesztésre figyelemmel az ügyészség összesen 36,1 milliárd forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja a Postabank volt vezetőit.

Az ügyet az a bírónő - Diós Erzsébet - tárgyalja, aki korábban már több hasonló nagyságrendű büntetőperben is eljárt, így például a Tocsik-ügyben és az Agrobank-perben.