Lemondott Zuschlag képviselői mandátumáról

2004.10.18. 10:27

Lemondott parlamenti mandátumáról Zuschlag János MSZP-s országgyűlési képviselő. Erre azután került sor, hogy múlt héten egy sajtótájékoztatója előtt viccelődött a holokauszt áldozataival kapcsolatban. Zuschlag a pártbeli tisztségét megtartja, és 2006-ban újra indulni kíván az országgyűlési választásokon.
 

Fotó: MTI
Zuschlag János

Zuschlag János MSZP-s országgyűlési képviselő hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy lemond parlamenti mandátumáról. Erre azért került sor, mert viccelődött a holokauszt áldozataival kapcsolatban egy múlt heti sajtótájékoztatója előtt.

A Hír TV közlése szerint a múlt hét keddi sajtótájékoztató előtt Zuschlag János és egy fibiszes politikustársa között a következő beszélgetés hangzott el: "Hideg van, nem? Gondold el egyébként, hogy ebben az időszakban milyen hideg volt szegény embereknek." Erre Zuschlag János, a tv-felvétel tanúsága szerint nevetve úgy válaszolt: "Azoknak már nem volt hideg."

Zuschlag hétfői sajtótájékoztatóján közölte: van úgy egy politikus életében, hogy hibázik. - Az elmúlt években számtalan alkalommal vettem részt rendezvényeken, tartottam sajtótájékoztatókat - utalt arra, hogy eddig nem követett el hibát. Megismételte, amit csütörtökön is mondott: múlt héten kedden óriási hibát követett el mint ember és mint politikus.

Mint mondta: emberként ott hibázott, hogy olyan témát tett gúny tárgyává, ami másokat sértett. Azt mondta: "Egy életre megtanultam, hogy az ember nem poénkodik olyan témán, ami más embereket fájdalmasan érint." Ezért ismételten bocsánatot kért a kedden elhangzottakért.

Hozzátette: ha egy politikus hibázik, vállalnia kell a következményeket. Mint mondta, ezt ő megtette csütörtökön, bocsánatot kért és bejelentette: nem indul az MSZP elnökségi tagságáért. Hétfőn pedig azt is tudatta, hogy lemond képviselői mandátumáról, mert ezt tartja erkölcsösnek, és ezt várja el a társadalom. Azt is elmondta: nem távozik végleg a politikából. Párttisztségét megtartja a Fibiszben, és 2006-ban indulni akar a parlamenti választásokon. Ezt azzal indokolta, hogy nem bűnt követett el, csak hibázott.

Zuschlagot korábban Szili Katalin házelnök és Hiller István, az MSZP új elnöke is bírálta kijelentése miatt. Szili Katalin közölte: az ügyben helyes lenne az etikai bizottság véleményalkotása. Később az MSZP frakcióvezetősége fel is kérte a párt etikai bizottságát, vizsgálja ki Zuschlag viccelődését. Hiller pedig azt mondta: "több történt, mint néhány buta és megfontolatlan mondat".

Nyakó István, az MSZP szóvivője a képviselő lemondásával kapcsolatban az MTI-nek azt mondta: "az újkori magyar demokrácia történetében először fordul elő, hogy egy országgyűlési képviselő, egy politikus vállalja annak következményeit, amit tett, amit mondott". Mint mondta, ezek után mivel a párt elfogadja, hogy a képviselő lemond mandátumáról, az MSZP a maga részéről lezártnak tekinti ezt a kérdést. A szóvivő elmondta: a párt etikai albizottsága ettől függetlenül lefolytatja a képviselővel szembeni fegyelmi eljárását. Hozzátette: a mandátum betöltéséről az országos választmány dönt majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK