Kedden több szakmai és civil szervezet tüntetett a Parlament előtt a megújuló energiaforrások nagyobb mértékű állami támogatásáért. Megújuló energiának nevezzük például a szélenergiát vagy a napenergiát. A tüntetők szerint a 2005-ös költségvetés alapján jövőre megszűnik a Nemzeti Energiatakarékossági Program, amin belül lehetett pályázni támogatásra megújuló energiaforrások felhasználásához. Tehát jelenleg egy társasház nem igényelhet támogatást, ha napelemet szeretne felszerelni, hogy ezzel helyettesítse a felhasznált villamos energia egy részét. Illetve egy kisebb üzem sem kaphat juttatást, ha egy szélturbina segítségével szeretné csökkenteni a károsanyag-kibocsátását.

Kedden több szakmai és civil szervezet tüntetett a Parlament előtt a megújuló energiaforrások nagyobb mértékű állami támogatásáért, Megújuló Energiát Mindenkinek! szlogennel. A demonstrációt a Magyar Épületgépészek Szövetsége, a Független Ökológiai Központ és az Energia Klub szervezte. Megújuló energiának nevezzük például a szélenergiát vagy a napenergiát. Ezeknek a forrásoknak az előnye, hogy ellentétben például a szénnel, nem fogynak el, hanem újratermelődnek, és a környezetet sem károsítják.

A demonstrálók a téren felállítottak egy napkollektort, ez szolgáltatta az áramot a hangosításhoz. A szélenergiát színes papírból hajtogatott forgók képviselték. A tüntetők szerint Magyarország az EU csatlakozáskor ígéretet tett a megújuló energiaforrások fejlesztésére, az utóbbi években egyre inkább leépítették a támogatások mértékét, sőt a 2005-ös költségvetés alapján jövőre teljesen meg is szűnik a Nemzeti Energiatakarékossági Program, amin belül lehetett pályázni támogatásra megújuló energiaforrások felhasználásához. Léteznek ehhez hasonló EU-s programok ugyan, de ezek magánszemélyek és kisvállalkozások számára nem elérhetőek. Tehát jelenleg egy társasház nem igényelhet támogatást, ha napelemet szeretne felszerelni, hogy ezzel helyettesítse a felhasznált villamos energia egy részét. Illetve egy kisebb üzem sem kaphat juttatást, ha egy szélturbina segítségével szeretné csökkenteni a károsanyag-kibocsátását.

A szervezők a tüntetés előtt petíciót adtak volna át Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek, de mivel ő nem tudta fogadni őket, Hatvany György, energetikai helyettes államtitkárnak kellett volna átvennie a petíciót. Ám ő sem ért rá, így végül az államtitkárság vezetője vette át tőlük az irományt. A petíció arra kéri a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot, hogy indítson egy széles körű támogatási programot, illetve foglalja külön törvénybe a megújuló energiaforrások hasznosítását, melynek előkészítésébe vonják be a szakmai és civil szervezeteket is. Ezenkívül, mivel ez az ügy nagyon összetett és több misztériumot is érint, foglalkozzon különbizottság ezzel a témával. A demonstráción jelen volt Tóth István (Fidesz), Gusztos Péter (SZDSZ), Pettkó András (MDF) és Ékes József ET-képviselő. A politikusok elképzelhetőnek tartották a költségvetés módosítását az alternatív energiaforrások támogatása érdekében.

Csökkenő támogatás

Forrás: [origo]
Napelemek egy családi ház tetején

Magyarországon a Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) keretein belül lehetett támogatásra pályázni a megújuló energiaforrások hasznosításához. A NEP több alpályázatból áll, ebből kettő foglalkozott kifejezetten a megújuló energiaforrásokkal. Az egyik önkormányzatok és magánszemélyek, a másik üzleti vállalkozások számára volt elérhető. De több probléma is felmerült a pályázatokkal kapcsolatban. A 2004-es NEP megújuló energiaforrásokra szánt keretösszege összesen 200 millió volt, az elmúlt négy évben ez volt az egyik legalacsonyabb támogatási összeg. Ebből mindössze 48,7 milliót ítéltek oda. 2004 májusában fel is függesztették a NEP-et forráshiányra hivatkozva, tehát összesen 3 hónap ált rendelkezésre a pályázat benyújtásához. A 2005-ös költségvetés tervezet alapján pedig a NEP teljes egészében meg fog szűnni - állítják a tüntetők.

Igaz, léteznek EU-s pályázatok ezen a területen, ilyen például a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP), de mivel ennek 125 millió forint az alsó beruházási határa, ezért a magánszemélyeket, illetve a kisvállalkozókat teljes egészében kizárja a támogatás elnyerésének lehetőségétől. Tehát ha valaki magánlakására szeretne napelemet szerelni, ahhoz nem igényelhet jelenleg támogatást. Kóka János az [origo] kérdésére elmondta, jövőre is igyekeznek meghirdetni hasonló pályázatokat, hasonló keretösszegből, mint eddig. Konkrétumokat azonban nem tudott még mondani, ugyanis a részletes kidolgozás csak pár héten belül lesz meg, de legkésőbb év végére.