Mérgezett miniszterekkel kampányol a WWF

2004.10.19. 15:21

A vizsgált 103 vegyi anyagból 55-öt találtak meg az európai környezetvédelmi és egészségügyi miniszterek vérében - derült ki a WWF tájékoztatójából. A magyar miniszterek vérében az átlagnál magasabb arányban találták meg a ´70-es években betiltott, mérgező DDT származékát. A WWF azt akarja elérni, hogy az Európai Unió szigorítsa a vegyi anyagok nyilvántartásáról szóló előírásokat.

Tizenhárom európai ország 14 környezetvédelmi és egészségügyi miniszterétől vett vért júniusban a WWF. A vérmintákban 103 vegyi anyagot vizsgáltak, ebből 55-öt ki is mutattak. A vizsgált anyagok közül több mérgező, illetve rákkeltő. A miniszterek vérében átlagosan 37 vegyi anyag volt kimutatható, a legkevésbé szennyezett vérben 33-at, a legszennyezettebben 43-at találtak. 25 anyagot minden politikus vérében megtaláltak - derült ki a WWF tájékoztatójából.

 

A magyarok a skála két szélén helyezkedtek el. Vért adott Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter, akinek a vérében 33 vegyi anyag volt, Kökény Mihály egészségügyi miniszter, illetve Márkus Ferenc, a WWF magyarországi igazgatója, akinél viszont 41 vegyi anyagot találtak. Mind Márkusnál, mind Persányinál az átlagnál magasabb volt ugyanakkor a DDE, a ´70-es években betiltott DDT egyik származéka. A DDE-t valamennyi vizsgált politikus vérében megtalálták. A DDT-t elsősorban növényvédő szerekben használták, és egy soha le nem bomló vegyszer.

 

"Nem tudjuk, milyen körülmények között jutottak a szervezetünkbe ezek az anyagok" - mondta Márkus Ferenc. "Mesterséges anyagok tízezrei vesznek körül minket, a hatásukat viszont nem ismerjük" - mondta Persányi Miklós. Példaként említette, hogy Magyarországon 13 millió regisztrált vegyi anyag van, ebből 130 ezer kereskedelmi forgalomban kapható, viszont csak 12 ezer alaposan tesztelt.

 

A WWF akciójával azt szeretné elérni, hogy az Európai Unió új, vegyi anyagokra vonatkozó jogszabálytervezete - amelyről nagy vita van - a tervezettnél sokkal szigorúbb legyen. Többek között azt követelik, hogy vonják ki a nem lebomló vegyi anyagokat, és más anyagokkal helyettesítsék őket. A jelenlegi tervezet szerint csak az évi 10 tonnánál nagyobb mennyiségben gyártott anyagokat kell tesztelni, ezt a WWF évi egy tonna fölött előírná. A regisztrált anyagok tesztelését a cégekre terhelné a szervezet. A WWF aláírásokat gyűjt a petíciójához, jelenleg 5300 aláírásuk van, a cél, hogy 10 ezer legyen.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK