Kelta temető helyén épül a szennyvíztisztító

2004.10.21. 8:06

Ritka régészeti leletek kerültek elő a Csepel-sziget északi csücskéről, ahol az új, központi szennyvíztisztító építését készítik elő. A leletmentő ásatásokon egy kelta temető, avar kori ház és bronzkori település nyomait találták, miután több mint egy mázsa világháborús lőszert szedtek össze a területen- írja a Népszabadság.

Legalább négyezer éves település nyomait hozták felszínre a Budapesti Történeti Múzeum által végzett ásatások a Csepel-sziget északi csúcsán, ahol a központi szennyvíztisztító épül majd fel - írja a Népszabadság. Horváth Attila ásatásvezető elmondta a lapnak, hogy hulladékgödrökre és cölöpnyomokra bukkantak, ami arra utal, hogy már a bronzkorban lakott volt a szennyvíztisztítónak helyet adó 29 hektáros terület. A kis falucska egykori lakói vélhetően gabonatermesztéssel foglalkoztak, de hüvelyeseket - borsót, babot - és vadgyümölcsöket is fogyasztottak.

A régészek a tárgyi emlékek közül a kelta korszak leleteit találták a legérdekesebbeknek: a parthoz közel időszámításunk előtti első századból származó településrészlet került elő. Rábukkantak egy kelta temetőre is, amely azonban korábbi mint a település. Horváth Attila szerint ilyen nagy kelta temetőt még nem találtak Budapesten. Összesen nyolc csontvázas és hat hamvasztásos sírt tártak fel, amelyekben szőlőműveléshez használt eszközöket, bronz ékszereket, figurákat, ruhakapcsokat és karpereceket találtak, és vagy egy tucat kerámiaedényt.

Ezek mellett egy avar kori ház nyomai is előkerültek. A munkálatokat nagyban nehezítette, hogy a területet öt-hat méter magasan szemetes, sittes földréteg borítja, amelyet a második világháború óta hordtak oda. A feltárás előtt összesen 120 kilogramm - világháborúból származó - lőszert gyűjtöttek össze a tűzszerészek. A szennyvíztisztító építése 2006-ban kezdődik - írja a Népszabadság.