Kránitz László, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltjének nyilvántartásba vételét rendelte el a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság, amely csütörtöki döntésével megváltoztatta a területi választási bizottság hatáIndzurozatát. Ez azt jelenti, hogy Kránitz László indulhat az időközi országgyűlési választásokon mint egyéni jelölt, annak ellenére, hogy listán már bekerült a parlamentbe 2002-ben.

"A független magyar bíróság nekem adott igazat, ezzel győzött az igazság, és sikerült visszaverni a demokrácia, a választások tisztasága és a soproni választók elleni politikai támadást" - kommentálta a határozatot Kránitz László, az MSZP soproni egyéni képviselőjelöltje.

 

Az ügy előzménye, hogy Kránitz Lászlót nem vette nyilvántartásba a november 14-i időközi országgyűlési képviselőválasztásra a helyi választási bizottság arra hivatkozva, hogy Kránitz jelenleg is országgyűlési képviselő, 2002-ben listán szerzett képviselői mandátumot. Ezt a döntést a Győr-Moson-Sopron megyei Területi Választási Bizottság helybenhagyta. A határozat ellen az MSZP Sopron és környéke szervezete kifogást nyújtott be a Győr-Moson-Sopron Megyei Bírósághoz.

 

A bíróság döntését azzal indokolta, hogy az első- és másodfokú választási bizottság olyan körülményt vizsgált a szükséges feltételeken kívül, amelyet a választójogi szabályok nem tartalmaznak. A bírósági indoklás idézi a vonatkozó törvényt, miszerint "ugyanaz a személy egyidejűleg egy egyéni választókerületben, egy területi listán és az országos listán lehet jelölt. Amennyiben a jelölt az egyéni választókerületben mandátumot szerez, őt a területi listáról, illetőleg az országos listáról törölni kell."

 

A szabályozás értelmében az egyéni jelölt a mandátum megszerzésének pillanatában elveszíti a területi listás mandátumát. A jelölő szervezet az egyéni mandátum megszerzésétől számított 30 napon belül jelentheti be a megüresedett területi listás mandátumot megszerző új képviselő nevét a listán eredetileg is szereplő jelöltek közül - olvasható a bírósági végzésben.

 

Kránitz László közölte: a Fidesz a szélsőjobboldallal összefogva igyekezett törvénytelen eszközökkel megakadályozni, hogy képviselőjelöltként elinduljon a soproni időközi választáson. Ezzel arra utalt, hogy nyilvántartásba vételét a soproni Fidesz, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a MIÉP delegáltjainak kezdeményezésére utasította vissza a helyi választási bizottság. "A jobboldal meg akarta fosztani a soproniakat a választás szabadságától, ezzel megsértette a választókat. Hiszem, hogy a törvénytelen eszközökkel elkövetett visszaélést minden soproni elítéli, és ezt a választás eredménye is bizonyítja majd" - mondta Kránitz László.

 

Hét jelölt pályázik Szájer József fideszes országgyűlési képviselő helyére, aki európai parlamenti képviselővé választása után mondott le országgyűlési képviselői mandátumáról.