Veres András püspök: Összehangolt támadás éri az egyházat

2004.10.21. 21:01

A Magyar Katolikus Egyház az Alkotmánybírósághoz fordul, ha az Országgyűlés a jövő évi költségvetési törvény jelenlegi tervezetét fogadja el - közölte Veres András püspök csütörtökön, rendkívüli budapesti sajtótájékoztatóján. Gulyás Kálmán egyházi ügyekért felelős címzetes államtitkár "túl keménynek" ítélte a püspök megnyilatkozását. Az államtitkár azt mondta, hogy a költségvetési törvényről az egyeztetések elkezdődtek.

"A katolikus egyház, ha a jelen költségvetési tervezet elfogadást nyer, Alkotmánybírósághoz fog fordulni" - mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára. Közlése szerint a jövő évi költségvetési törvény előkészítésekor semmiféle szakmai egyeztetést nem folytattak az egyházzal az őket érintő kérdésekről. "A költségvetési törvény Országgyűlés elé terjesztésével a kormány egyfajta jogbizonytalanságot teremt", megkérdőjelezi az esélyegyenlőséget, valamint több ponton sérti a hatályos törvényeket és a Vatikánnal kötött nemzetközi szerződést is - mondta a püspök.

Veres András hangot adott azon véleményének, miszerint összehangolt támadás éri az egyházat. "Miután munkatársainkkal átnéztük ezt a költségvetési törvénytervezetet, ekkor döbbentünk csak rá igazán arra, hogy mennyire tudatosan készült a kormányzat az egyházi intézmények ellehetetlenítésére" - mondta Veres András. Hozzátette: "láttuk, hogy számtalan paragrafus összehangolt korrekciója történt, amely számomra azt sugallja, hogy itt egy hosszú munka eredményével van dolgunk".

Mint magyarázta, az egyházi iskolába járó gyermekeket 2005. január elsejétől a költségvetési törvényben megállapított normatívák bizonyos köréből kizárják. A tervezet szerint a kiegészítő normatíva az egyházi iskolákba járó gyermekek után nem vehető igénybe - mondta a püspök, majd hozzátette: "így (...) az egyházi iskolák diákjai egy másodrendű állampolgársági besorolást kapnak". Közlése szerint az egyházi iskola akkor sem kapja meg az óvodai és az általános iskolai kiegészítő támogatást, ha az intézmény megfelelne a létszámelőírásoknak.

A püspök közlése szerint a törvénytervezet elfogadása esetén az egyházi szociális és egészségügyi intézmények alkalmazottait is hátrányos megkülönböztetés érné. Ugyanis - a sajtótájékoztatón közreadott sajtóanyag szerint - számukra nem lenne kötelező a közalkalmazotti bérezés biztosítása. Ez a törvényjavaslat az egyház intézményeinek 12.000 alkalmazottját és körülbelül 60.500 diák családját érinti - mutatott rá.

Veres András a sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva közölte: a többi egyház álláspontja is azonos; a törvénytervezet kapcsán "minden bizonnyal közös fellépésre is sor fog kerülni."

Előző
  • 1
  • 2
Következő