A Nemere fedőnéven működő Novák Dezső jelentései három téma körül forogtak: a ´60-as években már megszokottá vált bundázás és játékostársa, Albert Flórián megfigyelése mellett a külföldi túrákról kellett beszámolnia - derül ki a Rubicon cikkéből. Emellett Novák beszámolt Varga Zoltán mexikói olimpiáról történő disszidálásáról is. A lap idézi Novák több jelentését. Az egyikben a csoportvezető megállapította: Novák naív, ügynöki munkához szükséges vagánysággal, leleményességgel nem rendelkezik.

Novák Dezsőt 1967-ben szervezték be, miután hivatalosan vám- és deviza-bűncselekményen kapták rajta. A jelentősebb egyesületek sportolói, vezetői ugyan kiváltságokban részesültek, ám így kiszolgáltatottá válhattak az államapparátusnak. Novák a hatvanas években már a Fradi játékosaként Bécsben szerepelt a hagyományos húsvéti tornán, és a "szokásos" csempészés keretében sok órát hozott magával, amelyet egy csapattársa segített értékesíteni.

 

Az ügy azonban a nyomozók tudomására jutott, akik elfogták, öt órán keresztül faggatták, majd jelezték, be akarják szervezni, és ha nem áll kötélnek, börtönbe vetik, és véget ér labdarúgó-pályafutása.

 

"Nemere" néven került a besúgók közé, feladata volt minden esemény jelentése, különös tekintettel, a csapat akkor legnagyobb ászára, Albert Flóriánra. A Rubicon folyóiratban megjelent írás szerint 1977-ben, Nemere tevékenységének tizedik évfordulóján a belügyi értékelő jelentésben az áll, hogy "a külföldre utazó sportküldöttségek magatartásáról, nyugati kapcsolatairól, vám- és deviza-bűncselekményekről tájékoztatta szervünket".

 

A cikk szerzője, Tischler János történész szerint a ´60-as években készült beszámolók - a Rubicon csak ezt a szakaszt vizsgálta, azaz Novák esetében mindössze két év esik bele az ominózus időszakba - az "FTC-nél felmerülő ellenséges cselekmények felderítésében foglalkoztatott" informátor "jelentései többségében operatív értékkel bírnak".

 

Nemere jelentései három téma körül forognak: a 60-as években már megszokottá vált bundázás és Albert megfigyelése mellett a külföldi túrákról kellett beszámolnia. Az ominózus időszak legnagyobb port felvert eseménye, Varga Zoltán mexikói olimpiáról történő disszidálásáról ugyanakkor ő is csak utólag értesült, a Ferencváros fiatal futballzsenije ugyanis senkit sem vont be tervébe, úgy szökött meg szállodájából.

 

Az iratokból kitűnik, Nemere néha segítséget kért cserébe szolgálataiért: adósságrendezéshez, válogatottba jutáshoz várt támogatást. A történész szerint a ´60-as évek irataiból kitűnik, hogy az informátor kevés említést érdemlő eseményről számolt be. Ráadásul nem Nemere volt az egyetlen besúgó, a dokumentumokból kiderül, a csapatban akadt még "Kőműves", "Jászsági", "Bálint" és "Bakos" fedőnevű ügynök is.

 

Novák kapcsolattartója, Varga József rendőr százados egy alkalommal kérte: "az egyik vezető elvtárs" vegyen részt a Novákkal való találkozón, és beszélje meg vele, miért maradt el több megbeszélt találkozóról. Egy 1971-es jelentés végén a találkozón részt vevő Lengyel Boldizsár rendőr alezredes, csoportvezető azt írta: "Nemere véleményem szerint naív, ügynöki munkához szükséges vagánysággal, leleményességgel nem rendelkezik".

 

Az alábbiakban olvasható néhány Novák jelentései közül. A neveket a Rubicon virág- és gyümölcsnevekkel helyettesítette.