Titkos faluba költözhetnek a hajléktalan családok

2004.10.22. 13:37

Egy egyelőre meg nem nevezett faluban telepedhetnek le hajléktalan családok. A szociális tárca befogadó falu programja szerint üresen álló házakba költözhetnének olyan családok, amelyek nem tudtak gyökeret ereszteni Budapesten és otthontalanná váltak. A minisztérium és egy civil szervezet biztosítana a lakhelyen kívül munkát is a programban részt vevőknek. A falut már kiválasztották, de egyelőre titok, hogy melyik településre mehetnek a hajléktalan családok.

Fotó: Fábián Évi

Befogadó falu elnevezéssel indít egy új progamot a szociális tárca. A programban első sorban vidékről Budapestre került, otthontalanná vált családok vehetnek részt. A tervek szerint egy faluban telepedhetnének le a hajléktalan családok, a lakhely mellett munkát is kapnának.

Vecsei Miklós, a szociális tárca hajléktalanügyi miniszteri biztosa az [origo] kérdésére elmondta, hogy a befogadó falu programban egy, már hónapokkal ezelőtt kiválasztott telelpülésről van szó. A településen, mivel elnéptelenedési problémával küzd, több üresen álló ház is található. Ezekbe költözhetnének be az otthontalaná vált családok.

A falu nevét egyelőre nem árulják el, nehogy az ott élők meggondolják magukat. Már egyeztettek a helyiekkel a programról és nem volt kifogásuk az ellen, hogy otthontalan családok költözzenek oda. Jövő héten egy falugyűlés keretébe újra beszélnek a programról, ezután lehet végleges a helyszín. A minisztérium azonban attól tart, hogy amennyiben idő előtt nyilvánosságra hozzák a falu nevét, az felkorbácsolhatja a kedélyeket, az újságírók megijeszthetik a helyieket - indokolta Vecsei a titkolódzás okát.

A programban elsősorban azok a nyomor elől vidékről a fővárosba menekülő, de ott gyökeret ereszteni nem tudó családok vehetnek részt, akik szívesen visszamennének vidékre. Az ilyen családok egy része a főváros környéki erdős területeken húzza meg magát.

Vecsei elmondta azt is, hogy nem tulajdont, csak lakhatást biztosítanának a családoknak. Ha valaki részt akar venni a programban, válllania kell, hogy rendben tartja az otthonát, műveli a kertet. Emellett helyben vagy a környéken munkát is kell vállalnia. A program keretében így a falu szociális problémáit is orvosolni lehet. A feltételek betartására szerződést is kötnek - mondta Vecsei.

A szakember szerint nem valószínű, hogy gond lesz a családok hozzáállásával, mert azokra az emberekre gondoltak a program kidolgozásakor, akik foggal-körömmel ragaszkodnak gyerekeikhez, a családi struktúra és a közös életvitel fenntartásához.

A szakember elmondta azt is, hogy a befogadó falu egy nagyobb, hajléktalanokat segítő kormányzati program része. Összesen 600 millió forintot szánnak a hajléktalanokra, ebből mintegy 30 millió forintba kerül a befogadó falu. Ezt a pénzt is nagyobb részt házak vásárlására költik.

Előző
  • 1
  • 2
Következő