Kiszolgáltatottak a rabok a fertőző betegségeknek

2004.10.25. 16:09

Az elítéltekre is vonatkozik az a jogszabály, amely eltörölte a kötelező HIV- és egyéb szűréseket. Mivel a nem kötelező vizsgálatokra csak kevesen mennek el, sokszor a betegek sem tudnak róla, hogy valamilyen fertőzést hordoznak. A börtönökben ráadásul sokkal nagyobb problémát jelentenek a fertőző betegségek, mint a külvilágban. A magyar büntetésvégrehajtási intézetekben a tbc jelenti a legnagyobb gondot.

Forrás: MTI

Egy 2003 elején hatályba lépett rendelet eltörölte a kötelező HIV-szűréseket. A korábbi szabályozás szerint a büntetésvégrehajtási intézetekbe kerülőkön el kellett végezni a szűrővizsgálatot. Az önkéntes szűrést személyiségi jogi okokból vezették be. Ugyanez az oka a szűrések anonimitásának is. Ez azonban azzal jár, hogy sokszor a fertőzött rabok sincsenek tisztában betegségükkel.

A közelmúltban egy börtönőr akkor fertőződött meg feltehetően hepatitis vírussal, amikor az egyik rab öngyilkosságát megpróbálta megakadályozni. A dulakodás közben a rab több vágott sebet ejtett a börtönőrön.

A kötelező szűrés eltörlése óta hatodára csökkent a fertőző betegségeket ellenőrző vizsgálatok száma a börtönökben. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) tájékoztatása szerint amíg kötelező volt a szűrés, nem volt probléma, de az önkéntesség bevezetése óta sok elítélt nem akarja elvégezni a vizsgálatot.

Az általános érvényű előírások közé tartozik az, hogy a börtönőrnek minden fogvatartottat "potenciálisan HIV- illetve Hepatitis-fertőzöttnek kell tekintenie" - mondta az [origo]-nak Heylmann Katalin, a BVOP egészségügyi főosztályvezetője. A főosztályvezető szerint a BVOP védőfelszerelést biztosít az őröknek arra az esetre, ha a fertőződés veszélye fennáll, például az elítélt agresszív viselkedésekor. Az állomány Heylmann szerint "megfelelően ki van képezve", elegendő, ha az egészségügyi szolgálat tud arról, ki a beteg.

Nemzetközi kimutatások szerint a börtönökben sokkal könnyebben terjednek olyan fertőzések, mint a tbc és a HIV. Egyes adatok szerint a fogvatartottak körében akár hetvenötszörös is lehet a HIV-fertőzöttek aránya a börtönpopulációban a teljes lakossághoz képest. Heylmann Katalin szerint Magyarországon a nyugathoz viszonyítva alacsony a HIV-fertőzöttség aránya, viszont sokkal nagyobb problémát jelent a tbc. Ezért tüdőszűréseket évente végeznek a bv-intézetekben, és rendszeresen vérvizsgálatokat is tartanak, amit általában az elítéltek fele vesz igénybe.

A jogszabály szerint el kell különíteni a többi rabtól azokat, akik fertőző betegségben szenvednek. Többségük valószínűleg a tököli büntetés-végrehajtási (bv) kórházba kerül. A kórház tájékoztatása szerint a HIV-fertőzöttekkel a fiatalkorúak bv-intézete foglalkozik, ahol nem kívántak nyilatkozni az [origo]-nak.

Több emberi jogi szervezet aggályosnak tartja a betegek elkülönítését személyiségi jogaikra hivatkozva. A másik tábor szerint viszont az egészséges fogvatartottaknak joga van olyan környezethez, ahol nem fertőződhetnek meg, és vannak olyan elítéltek, akik tiltakoznak az ellen, hogy fertőzöttekkel együtt helyezzék el őket - mondta Heylmann.

Egy évvel ezelőtt egy európai küldöttség, amely az "embertelen vagy megalázó bánásmódot és büntetést" vizsgálta Magyarországon, jelentésében úgy fogalmazott, hogy az elítéltek tbc és Hepatitis-szűrése "sok kívánnivalót hagy maga után, és úgy tűnik, hogy a HIV-szűrés nem vehető igénybe". A küldöttség bírálta azt is, hogy az elkülönítési politikát még mindig alkalmazzák.

KAPCSOLÓDÓ CIKK