Gyerekhez és házassághoz is kevesebb a magyarok kedve

2004.10.25. 11:30

Augusztus végén 10 millió 102 ezer volt a Magyarország népessége. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint továbbra is egyre kevesebb a magyar, de a népességcsökkenés mértéke lassul. Rontja azonban a helyzetet, hogy tavalyhoz képest a házzasságkötések és a születések száma is visszaesett.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint továbbra is csökken Magyarország népessége, ám a csökkenés mértéke mérséklődött. Az ország népessége augusztus végén 10 millió 102 ezer volt. Az év első nyolc hónapjában visszaesett a házasságkötések száma, valamint kevesebb gyermek is született Magyarországon mint egy évvel korábban.

Az előzetes adatok szerint 2004 első nyolc hónapjában mintegy 31 ezer házasságot kötöttek, 62 ezer 800 gyermek született, és 88 ezer 500 Magyarországon élő ember hunyt el. A házasságkötések száma 5,5 százalékkal, a születéseké pedig 1,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ez mintegy 1800-zal kevesebb esküvőt és 680-nal kevesebb újszülöttet jelentett az előző év hasonló időszakához képest. A szakemberek szerint a házasságkötések száma jelentős visszaesett az idei év augusztusában. Hosszú évek óta ebben a hónapban kötik a legtöbb házasságot, de 2004-es előzetes adatok szerint csaknem 1 500-al kevesebb házasságkötést regisztráltak

Ezzel együtt a csecsemőhalálozási arányszám jelentősen csökkent, több mint 10 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2003. január-augusztusi érték. A halálozások száma is kevesebb. Az első nyolc havi összes halálozás 3,8 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly. A halálozási adatok javulása miatt a népességcsökkenés mérséklődött, az elmúlt év január-augusztusi 4,2 ezrelékkel szemben, az idén 3,8 ezreléket tett ki.

A népesség csökkenése már 2000 óta folyamatosan lassul, javulnak a halálozási adatok. Mivel azonban a születések aránya nem nő ilyen ütemben, továbbra is fogy Magyarország népessége.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK