Megszűnhetnek az ingyenes buszbérletek

2004.10.26. 17:24

A Pénzügyminisztérium egyik módosító javaslata jelentősen megnehezíti, hogy az önkormányzatok ingyen adjanak a diákoknak buszbérletet januártól. Több vidéki városban, így például Győrben vagy Pécsett is ingyen utazhatnak jelenleg a diákok a helyi járatokon, mivel az önkormányzat fizeti a bérleteket a tanulók helyett. A módosítás miatt azonban veszélybe kerül mindez.

Forrás: [origo]
Veszélyben az ingyenes bérlet

A pénzügyi tárca által készített, a kormány által támogatott adótörvény-módosítások egyik bekezdése miatt veszélybe kerülhet a néhány vidéki önkormányzat által fizetett, a diákok számára ingyenes helyi buszbérlet. A módosítás szerint "nem vehető igénybe fogyasztói árkiegészítés a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek által vásárolt jegyek, bérletek és a hatósági áras különjárati autóbusz-forgalom után."

Eddig azonban néhány vidéki város önkormányzata maga vásárolta meg a bérleteket és ezután osztották szét a tanulóknak az iskolák. Mivel a módosítás szerint így a bérletek után nem kaphatnák meg az állami ártámogatást, megnehezül az önkormányzatok élete, ha továbbra is ingyen akarnak bérletet adni a diákoknak. Valószínűleg jogi kiskapuk után kell nézniük az önkormányzatoknak, de még így is plusz kiadásokkal jár az ingyenes bérlet.

Eredics Imre győri alpolgármester az [origo] kérdésére elmondta, hogy eddig intézményesen vásárolták meg a mintegy 30 ezer győri diáknak a buszbérleteket. A törvényi változások miatt azonban változtatni kell ezen a kialakult gyakorlaton, mert csak az egyénileg vásárolt bérletek után jár az ártámogatás, ami mintegy 1900 forintot jelentett korábban bérletenként. Ennek ellenére mindenképpen folytatni akarják a már megkezdett akciót. Attól tartanak ugyanis, hogy különben a tanulók nagy részét szüleik autóval szállítanák iskolába, ez pedig még nagyobb közlekedési dugókat okozna.

Eredics azt mondta, most új módszert keresnek a bérletek beszerzésére, de azt még nem tudta megmondani, hogy hogyan oldják meg a problémát. Annyi már most biztos, hogy többletkiadásokkal jár az önkormányzatnak jövőre az ingyenes bérlet biztosítása.

Győr mellett Pécsett is ingyen utazhatnak a diákok, az önkormányzat itt is fizeti a tanulók helyett a bérlet árát. A pécsi önkormányzat sajtószóvivője azonban nem tudta megmondani, hogy a várható törvényi változások hogyan értintik az ingyen bérleteket.

Az [origo] megkeresésére a Pénzügyminisztérium sajtóosztályán azt mondták, néhány önkormányzat visszaélt a bérletek után igényelhető állami támogatással. Ezért a visszaélések megszüntetése érdekében változtatnak a jogszabályon. A PM szerint visszaélésnek az számít, hogy például Győrben minden tanuló kapott bérletet, olyanok is, akik nem szorultak erre rá, mert például öt percre laktak az iskolától, ezért maguktól nem is vettek bérletet korábban. Az önkormányzat és a busztársaságok az ingyen-bérlet miatt viszont igényleték a város összes tanulója után az állami támogatást, ami viszont az államnak járt jelentős többletkiadásokkal - a tárca indoklása szerint.

KAPCSOLÓDÓ CIKK