Szécsényben november 14-én tartanak időközi parlamenti választást, hogy betöltsék Surján László mandátumát. A Fidesz-MDF színekben 2002-ben egyéniben győzni tudó volt KDNP-elnök helyére csak olyan jelölt pályázik, aki még sohasem volt képviselő. A jelöltek között van Fekete László, aki a világ legerősebb embere és Győzike édesapja is, de az igazi esélyesnek Orbán Viktor volt kabinetfőnöke és a megyei közgyűlés szocialista alelnöke számít.

Két és fél évvel ezelőtt Surján László (Fidesz-MDF) simán hozta a szécsényi választókörzetet. A második fordulóban 55 százalékot kapott, szemben a 44 százalékos szocialista jelölttel, Serfőző Andrással. Surján azonban elvesztette parlamenti mandátumát, mert a Fidesz EP-képviselőjévé választották júniusban. Ezért írtak ki időközi választásokat Szécsényben. (Sopronban a szintén EP-képviselővé választott szintén fideszes Szájer József helyének betöltéséért tartanak majd időközi választásokat, az [origo] hamarosan bemutatja az ottani jelölteket is.)

Fotó: MTI
Nagy Andor

Orbán Viktor kollégiumi szobatársát jelölte a Fidesz

A Fidesz a volt KDNP-elnök és népjóléti miniszter Surján László helyére Nagy Andort szeretné a parlamentbe ültetni. A jelöltet az MDF nem támogatja. Az MKDSZ és a KDNP viszont igen, bár a Fidesz ezúttal szakított azzal a régi hagyománnyal, hogy az a társszervezet jelölhet, amelyiké a hely volt. Surján ugyanis az MKDSZ embere volt, Nagynak viszont nincs köze a KDNP-ből 1997-ben kivált, és a Fideszhez csatlakozott képviselők szervezetéhez.

Sok köze van viszont Nagynak Orbán Viktorhoz, a Fidesz elnökéhez. Nagy ( az időközben SZDSZ-essé váló Fodor Gáborral együtt) kollégiumi szobatársa volt Orbán Viktornak a Bibó István Szakkollégiumban, együtt fociztak az egyetemi csapatban. Ennél is fontosabb lehetett kiválasztásában, hogy 1993-tól 2002-ig közvetlenül Orbán mellett dolgozott. Kezdetben a párt elnöki kabinetjénél, majd az Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkáraként Orbán Viktor kabinetfőnöke volt.

Ő szervezte a miniszterelnök programjait, ellenőrizte beszédeit, így jóval befolyásosabb politikusnak számított, mint ami pusztán államtitkári rangjából adódna. Kabinetfőnökként 2000-ben keveredett egy kisebb botrányba, amikor az Andrássy út 1. szám alatti társasház lakóival veszett össze. (A ház padlásterét úgy vette meg, hogy ígéretet tett felújítására, de az ingatlant eladta, viszont a munkát nem végezte el. Az épület teteje életveszélyessé vált, és a padlást megvásárló osztrák cég, Nagy Andor és a lakók egymást hibáztatták az autókra eső vakolat miatt.)

Nagy kétszer volt már képviselőjelölt, de 1994-ben és 1998-ban is olyan hátul volt a Fidesz budapesti listáján, hogy esélye sem lehetett a bejutásra. Nagy 2002-ben kiszállt a politikából, és üzleti tanácsadó céget alapított, ami saját bevallása szerint nagyon sikeresen működik. Nagy Andor a kilencvenes évek elején Berlinben élt, nappal egyetemista volt, éjszaka pedig pék.

Fotó: MTI
Borenszki Ervin

KISZ-térségi megbízottnak gúnyolták a szocialista jelöltet

Borenszki Ervin, az MSZP-SZDSZ közös jelöltje évekig az MSZP parlamenti tanácsadója volt, de parlamenti tisztségért eddig nem indult. Október elején jelentette be az SZDSZ, hogy ők is a megyei közgyűlés alelnökét támogatják. (Az SZDSZ jelöltje 2002-ben ebben a választókörzetben csak 3,4 százalékot szerzett.)

Borenszki mezőgazdasági gépészként kezdett dolgozni, később Pécsen szerzett felsőfokú végzettséget. Politikai karrierjét a KISZ-ben indította. A párt megalakulásától az MSZP tagja. 1994-től 2002-ig az MSZP parlamenti tanácsadója volt, 2002 őszén pedig a Nógrád Megyei Közgyűlés alelnöke lett. 2003 februárjában választották a párt szécsényi elnökévé.

2002 őszén kistérségi megbízott is lett, ami ellen a helyi Fidesz élesen tiltakozott. Becsó Zsolt fideszes képviselő egy parlamenti interpellációkor Borenszki kinevezését is számon kérte Kiss Elemér akkori kancelláriaminiszteren. Azzal vádolta, hogy nem szakmai felkészültsége, hanem MSZP-s tagsági igazolványa és KISZ-es múltja miatt kapta meg a hivatalt. Becsó a megyei közgyűlésben is sokat támadta Borenszkit, például fizetésemelése és új szolgálati autója miatt. Borenszki viszont nagylelkűségét próbálta bizonyítani, amikor félhavi fizetését felajánlotta a kárpátaljai magyar tanítóképző főiskolának. Borenszki felesége a balassagyarmati gimnázium igazgatója. A választási honlapján hívő, a munkásokat közelről ismerő emberként mutatkozik be.

Szedresgazdával kampányol az MDF

Az MDF jelöltje Frisch Oszkár, aki már háromszor próbált országgyűlési képviselő lenni pártja támogatásával: azonban 1990-ben, 1994-ben és 1998-ban is hiába próbálkozott. Viszont - ahogy a szocialista jelölt - ő is volt már a megyei közgyűlés alelnöke. Frisch 1995-99 között töltötte be ezt a tisztséget.

Frisch Oszkár agrármérnökként végzett, és 30 éve Szécsényben lakik, 1988 óta az MDF tagja. Az MDF Országos Választmányába is beválasztották, és hosszú ideje ő a párt mezőgazdasági ügyekért felelős politikusa, parlamenti tanácsadója. 1991-95 között a megyei Földművelésügyi Hivatalt vezette. Nyolc éve maga is gazdálkodik, 36 hektáron ribizlit és fekete szedret termeszt. A Gazdakörök Nógrád Megyei Szervezetének elnökeként idén februárban egyik fő szervezője volt a nógrádi gazdatüntetésnek, akkor útlezárásokkal követeltek nagyobb támogatást a gazdák. A demonstrációhoz ingyenes tejosztás is tartozott, szintén az ő szervezésében. Frisch szerepelt az MDF EP-listáján is, igaz, csak a 35. helyen, ami teljesen esélytelenné tette, hogy strasbourgi képviselő legyen.