Az Alkotmánybíróság kedden jóváhagyta az Országgyűlés határozatát a kettős állampolgárságról tartandó népszavazással kapcsolatban. Két alkotmánybíró különvéleményt, kettő pedig párhuzamos indoklást fűzött a határozathoz.

Az Alkotmánybíróság kedden határozatot hozott az Országgyűlésnek az ellen a határozata ellen benyújtott kifogásokról, amelyben az Országgyűlés elrendelte az országos ügydöntő népszavazást a kettős állampolgársággal kapcsolatban. A kérdés, amire válaszolni kell: "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. § szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?".

 

Az Alkotmánybíróság az Országgyűlés határozatát helybenhagyta. A határozathoz párhuzamos indokolást írt Bihari Mihály és Kiss László alkotmánybíró, különvéleményt írt Holló András és Kukorelli István alkotmánybíró - áll az Alkotmánybíróság közleményében.