Betiltották a paprikakészítményeket

2004.10.27. 17:48

Szigorú büntetésre számíthat az a kereskedő, aki csütörtöktől - a tiltás ellenére - fűszerpaprikát árusít, az összes fogyasztóvédő a boltokat járja ezt ellenőrizve. Az összes paprikakészítmény árusításának megtiltásáról szerdán döntött a kormány. A paprikát tartalmazó fűszerekbe ugyanis aflatoxin nevű gombaméreg került. Eddig három cég, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. termékeiben mutatták ki a káros anyagot.

Fotó: MTI

Szigorú, akár 100 ezer forintos büntetésre és a működési engedély felfüggesztésére számíthat az a kereskedő, aki csütörtöktől fűszerpaprikát árusít. A kormány szerdai ülésén rendelte el, hogy csütörtöktől meg kell szüntetni a paprikaőrlemények és a paprikát tartalmazó fűszerkeverékek forgalmazását, mert az ÁNTSZ mérgező anyagot talált a paprikakészítményekben. A különböző készítményeket folyamatosan vizsgálják. Azokat a termékeket, amelyek esetében több negatív eredmény születik, visszaengedik a forgalomba.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter a kormányülés után elmondta, hogy az a káros anyag, amelyet az őrlemények tartalmaznak, főzés során nem bomlik le. Rácz Jenő közölte azt is: a mérgező anyagnak akkor lehetnek káros hatásai, ha legalább fél kiló szennyezett paprikát fogyaszt valaki egy hét alatt. A miniszter hozzátette, hogy korábban is folyamatosan vizsgálták a paprikakészítményeket, de eddig nem mutattak ki hasonló anyagokat. Ennek ellenére Rácz Jenő szerint a vizsgálatok lezárulásáig nem tanácsos használni a korábban megvásárolt paprikát sem.

Rácz elmondta, hogy rákkeltő lehet a gombával fertőzött  fűszer, emellett májkárosodást okozhat. Eddig három fűszerforgalmazó cég, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. termékeiben találtak a megengedettnél nagyobb mennyiségű aflatoxint. A forgalmazók ellen vizsgálatot indítanak, mert magyar paprikaként kerültek forgalomba a termékek minden esetben, pedig az aflatoxin kizárólag dél-amerikai paprikákban fordulhat elő, így a cégek megtévesztették a vásárlókat.

A húskészítmények fogyaszthatók

A szerdán kirobbant paprikaügy fejleményei nem érintik a magyar húsipart, mivel az olyan biztonsági rendszerekkel rendelkezik, amellyel kiszűrhetők az emberre káros anyagok - mondta az MTI-nek Menczel Lászlóné, a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) titkára csütörtökön. A Hússzövetség titkára ugyanakkor felhívta a figyelmét arra, hogy most senki ne vásároljon ismeretlen eredetű húsárut sem piacon, sem máshol, mivel azokat nem vetették alá élelmiszerbiztonsági ellenőrzésnek.

Ezernyi érdeklődő a paprikaügyben

Néhány óra alatt közel ezren kértek felvilágosítást a kormány döntése nyomán elrendelt paprikafogyasztási tilalomról csütörtökön reggel az Országos Mentőszolgálat által működtetett, Dr-Info elnevezésű telefonvonalon. A jelenleg óriási számban érkező hívások szinte kivétel nélkül a paprikaüggyel kapcsolatosak - áll a Mentőszolgálat közleményében.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK