Kizárták Lezsákot és Baloghot az MDF-ből

2004.10.27. 22:51

Az MDF-frakció szerdai rendkívüli ülésén kizárta a képviselőcsoportból Lezsák Sándort és Balogh Lászlót. A megbeszélésen nem vettek részt a Lakitelek munkacsoporthoz tartozó képviselők, mivel tájékoztatásuk szerint későn értesítették őket.

A frakcióülést azután hívták össze, hogy az ügyrendi bizottság úgy foglalt állást, hogy Herényi Károly frakcióvezetőt tekinti az MDF képviselőcsoportja nevében eljáró képviselőnek. Egy szintén neve elhallgatását kérő, nem Dávid Ibolya hívének minősülő képviselő elmondta: a szándék nyilvánvaló volt, hogy a Lakitelek munkacsoport tagjai ne tudjanak részt venni az ülésen, így a Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt támogató, többségben lévő képviselők meghozhatták döntésüket.

Lezsák Sándor és Balogh László ellen már korábban elindult az etikai eljárás, de a frakció azért szánta magát erre a lépésre, mert az etikai bizottság néhány tagja nem volt hajlandó "a koncepciós perhez" asszisztálni. Az MDF alapszabályát az országos gyűlés legutóbb úgy módosította, hogy a frakcióból kizárt, vagy kilépett tag automatikusan elveszti a párttagságát is.

A 17 tagú képviselőcsoport így 15 főre csökkent. Amennyiben a Lakitelek munkacsoport tagjai e döntés nyomán arra az elhatározásra jutnak, hogy távoznak a képviselőcsoportból, akkor megszűnik a frakció, mert tagjainak száma a házszabályban előírt 15 fő alá csökken. A Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt támogató képviselőknek azonban módjuk lesz új frakciót alakítani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK