Rendelkezési állományba került Molnár Csaba, miután hivatali visszaéléssel gyanúsították meg. Molnár ellen júliusban egy másik ügyben már vádat emelt az ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés miatt.

Forrás: MTI
Molnár Csaba

Rendelkezési állományba helyezte a hivatali visszaéléssel meggyanúsított Molnár Csaba alezredest és B. János alezredest Bene László országos rendőrfőkapitány, és egyúttal arra kérte az eljárást lefolytató Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalt, hogy soron kívül járjon el az ügyben - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. Az ORFK Nemzeti Nyomozó Iroda megbízott osztályvezetőjét és egyik munkatársát hétfőn hallgatták ki gyanúsítottként az ügyészségi nyomozók a Kulcsár-ügyben.

A Bene László országos főkapitány szerdai döntésével csütörtökön rendelkezési állományba kerülő Molnár Csabát július 1-jével bízták meg a Nemzeti Nyomozó Iroda pénzügyi nyomozó főosztályán a felderítő osztály vezetésével. A másik, Kulcsár-ügyben hétfőn meggyanúsított és csütörtöktől rendelkezési állományba kerülő rendőrtiszt, B. János a Nemzeti Nyomozó Iroda pénzmosás elleni osztályának kiemelt főreferense.

Az ügyészek hivatali visszaélés bűntettével és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják a két rendőrtisztet, akik ellenvetéssel éltek a gyanúsítás miatt. A megalapozott gyanú szerint tavaly nyáron az akkor még az ORFK pénzmosás elleni osztályát vezető Molnár Csaba felhívására Kulcsár Attila, a K&H Equities akkori vezető beosztású munkatársa egy, az osztályra érkezett feljelentés ügyében hamisított bizonyítékokat csatolt be annak érdekében, hogy ne rendeljenek el nyomozást, és így a lehetséges elkövetők, köztük Kulcsár Attila mentesüljenek a felelősségre vonás alól.

Az ügyészségi nyomozók szerint a 2003. június 24-én történt meghallgatáson Molnár Csaba hivatali kötelességét megszegve a nyomozás megtagadása érdekében Kulcsár Attilát hamis adatok szolgáltatására bírta rá. Kulcsár Attila nyilatkozatát B. János egy másik, általa kihallgatott tanú vallomásaként jegyzőkönyvezte, hogy ezzel az ügyben tervezett érdemi intézkedést megalapozza. Molnár Csaba ezt követően aktívan részt vett a Kulcsár-ügy nyomozásában.

A Magyar Nemzet című napilap a milliárdos sikkasztással gyanúsított és ügyészi indítványra előzetes letartóztatásból házi őrizetbe került Kulcsár Attiláról a közelmúltban azt írta: terhelő vallomást tett az ügyészek előtt Molnár Csabára, továbbá Bácskai Jánosra, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatójára, Ferenczi Lászlóra, az ORFK bűnügyi igazgatójára és Papp Csabára, az ORFK gazdasági bűnözés elleni osztályának volt vezetőjére.

Molnár Csaba ellen ez év júliusában egy másik ügyben már vádat emelt az ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés bűntette miatt. A vád szerint a pénzmosás megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben foglalt tilalmat megszegve, tájékoztatta a pénzváltással foglalkozó D. Zoltánt az osztályához tartozó pénzmosási ügyekben. Így pedig az alezredes jogosulatlan személlyel közölt államtitkot, bár az ORFK utóbb ezt a titkos minősítést feloldotta.