Ferihegyi repülőtér légi forgalma egy év alatt negyedével nőtt meg, és a légi irányítás egyre nehezebben birkózik meg a feladattal - írja a Népszabadság. Két hónap alatt hét esetben közelítették meg egymást veszélyesen.

A megnőtt Ferihegyi légi forgalom miatt várhatóan több légi irányítóra lesz szükség. Ferihegyen a repülőgépek száma az év első nyolc hónapjában negyedével volt több, mint az előző év azonos időszakában. Az elmúlt két hónapban a múlt csütörtökivel együtt összesen hét veszélyes megközelítés történt a magyar légtérben a Polgári Légiközlekedés-biztonsági Szervezet honlapjának adatai szerint.

Metes György, a HungaroControl egyik szakszervezetének vezetője szerint a hazai légi irányítás vezetése nem gondoskodik elegendő irányítóról, emiatt túlterheltek a szakemberek. Hackl Mónika, a HungaroControl szóvivője ugyanakkor a Népszabadságnak elmondta: egy végzős légi irányító csoport nemrég láthatott munkához, egy másik pedig hamarosan vizsgázhat.

A Népszabadságnak névtelenül nyilatkozó szakemberek szerint a repülési eljárások - melyek a repülőgépek mozgását, irányítását szabályozzák - mára elavultak, mivel sokkal kisebb forgalomra szabták azokat. Bár ezt hivatalosan senki nem ismeri el, néhányat gyakran be sem tartanak, viszont vannak olyanok is, melyek a gyakorlatban már jól vizsgáztak, azonban még nem számítanak elfogadottnak.