Ellenőrök kutatják a paprikát a boltokban

2004.10.28. 11:20

Fogyasztóvédelmi ellenőrök járják csütörtökön az ország boltjait, hogy meggyőződjenek róla, nem árusítják-e a betiltott fűszerpaprikát. Ha a kereskedő mégis kint tartja a paprikát, pénzbüntetésre számíthat. A hipermarketekből már szerdán este eltűntek a tiltott készítmények. A fűszerpaprika betiltásáról szerdán döntött a kormány, mert kiderült, a fűszerbe aflatoxin nevű gombaméreg került. Az [origo] nem talált a budapesti üzletekben paprikát, de paprikát tartalmazó keverékeket igen. A tiszti főorvos szerint hét végétől ismét megjelenhetnek a boltokban a biztonságos paprikakészítmények.

Az [origo] fővárosi boltokban, piacon és éttermekben ellenőrizte, hogy teljesen eltűnt-e a paprika a városból. Eladó őrölt pirospaprikát sehol sem találtunk, de a szintén tiltott fűszerkeverékre és tubusos ízesítőkre rábukkantunk egy budai hentes polcain. Az üzletben dolgozók azt hitték, hogy az nem tilos. Hivatalos értesítést az üzletek még nem kaptak, mindenki a sajtóból tudja, hogy ritkítani kell a kínálatot.

A legrosszabb helyzetbe a piacok paprikakárusai kerültek. A Vámház téri csarnokban például több stand is kifejezetten magyaros fűszerekre specializálódott. Sok standon letakarva sorakoznak a selejtbe került termékek. A piacozók pedig nagyon dühösek. "Megcsókolhatná a miniszterelnök a seggemet, ha hagynám" - mondta az [origo]-nak egy árus, akinek bevétele nagy része a turistáknak eladott paprikából származott, és komoly készlete ment most pocsékba.

A közértekben kevésbé indulatosak a tulajdonosok, de azért ők is aggódnak. Egy nagyobb ABC-ben mintegy 150 ezer forint kár éri a tulajt, ha semmit sem tehet vissza a polcokra a paprikás termékek közül. "Várjuk, hogy elkészüljön a pontos lista, és akkor talán van, amit visszatehetünk. Mi levettünk mindent az Erős Pistától a Pirosaranyig, nehogy baj legyen. Viszont a húsokról nem esett szó: hát a felvágottak vagy 40 százalékában paprika van. Ha azt is le kell venni, akkor nem tudom, hogy mi lesz." - mondta az [origo]-nak az üzletvezető.

"Talán a nagykerben visszafizetik." - vélekedett egy kis éjjel-nappali tulajdonosa, amikor arról kérdeztük, hogy remél-e kártérítést.

Fotó: Fábián Évi
Ma is megpaprikázták

Az [origo] által megkérdezett éttermek közül csak egy helyen mondták, hogy korlátozzák a kínálatot. "Ma nem főzunk se halászlét, se gulyást" - mondta egy belvárosi étterem főpincére. A legtöbb helyen azonban azt mondták, hogy nekik szerencsére olyan paprikájuk van, ami 2005 júniusában jár le, és ebből szabad enni. Csak a 2005 áprilisig lejáró fűszer a veszélyes. "Ma átnéztük az összes tartalékot, szerencsére meg tudjuk oldani, hogy csak a júniusban lejárókból főzzünk" - mondta a Gellért Szálló egyik szakácsa. Egy budai önkiszolgáló étteremben pirosopaprikával szórták ma is tejfelfoltot a töltött káposztán, díszítésképpen. Az étterem egyik dolgozója azt mondta, hogy ők is a "júniusi paprikát" használták, "vagy valahogy másképp oldották meg, de biztosan nem okoz bajt".

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK