Fojtogatási ügy miatt perlik a Külügyminisztériumot

2004.10.28. 12:43

A volt kisinyovi magyar konzul beperelte a Külügyminisztériumot egy fojtogatási ügy miatt. Az egykori diplomata összesen 12 millió forintot követel a Külügytől, mert állítása szerint három évvel ezelőtt egyik beosztottja megtámadta a magyar nagykövetség épületében. A minisztérium mellett a feltételezett támadó ellen is per indul. A férfi ellen testi sértés miatt indult büntetőeljárás, ennek ellenére jelenleg is külszolgálaton tartózkodik.

Tamás Gabriella volt kisinyovi magyar konzul évek óta pereskedik a Külügyminisztériummal, elmaradt járandóságait és nem vagyoni kártérítést, összesen 12 millió forintot követel volt munkaadójától. Azt állítja ugyanis az egykori diplomata, hogy a kisinyovi magyar nagykövetség egyik férfi alkalmazottja három évvel ezelőtt megtámadta, fojtogatta. Emiatt a fizikai sérüléseken túl olyan lelki sérüléseket is szerzett, ami miatt orvos szakértők szerint nem is fog teljesen felépülni. Tamás Gabriella amellett, hogy beperelte a minisztériumot, az eset miatt feljelentést is tett. Feltételezett támadója, Sz. Zoltán ellen néhány hete zárták le a rendőrségi nyomozást, és maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés gyanújával, vádemelési javaslattal továbbították az aktákat az ügyészségre.

Az egykori konzul a fojtogatás közvetlen előzményeként azt említette, hogy pénzügyi visszásságokra gyanakodott a vízumügyintézéssel kapcsolatban, és ezt szóvá tette. A vita hevében támadta meg szerinte Sz., és hosszasan fojtogatta. A támadás miatt a volt konzul rövid időre az eszméletét is elvesztette, a földre rogyott. Az eset miatt hosszan kezelésre szorult, egy évig táppénzen volt. Orvos szakértők szerint maradandó lelki sérüléseket szerzett Tamás Gabriella, aki még három évvel a történtek után sem tud nyugodtan beszélni az esetről.

A meggyanúsított Sz. Zoltán rendőrségi kihallgatásán, amikor szembesítették a sértettel, azt mondta, a fojtogatásos történet hazugság, Tamás Gabriella egyszerűen elcsúszott az éppen felmosott folyosón. Elmondta meghallgatásán, hogy szerinte a kettejük közötti konfliktus oka az volt, hogy feleségével, aki szintén a követségen dolgozott, főnöke, Tamás Gabriella ordítozott, majd vele is minősíthetetlen hagnemben beszélt. A szóváltás során egy iroda ajtaja előtt álltak, a vita közben Tamás Gabriella elindult felé, de a férfi nem engedte be a szobába. Sz. így emlékezett vissza az esetre: "Folyamatosan jöttél volna felém, de én az ajtóban utadat álltam, és elkerülve a testi kontaktust, mindkét kezemet magam elé emeltem. Te beléptél a küszöbön át. Nem mentem arrébb. Néhány másodpercig néztük egymást, és mivel nem engedtelek be, így hátralépétél, (...) és ekkor, mivel a kő frissen volt felmosva, a lábad kicsúszott alólad"  - emlékezett vissza az esetre a gyanúsított férfi.

A rendőrség azonban néhány hete maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértést okozó bűntett megalapozott gyanújával, vádemelési javaslattal küldte tovább az aktákat a Szentendrei Városi Ügyészségre. A büntetőeljárást az lassította, hogy Sz. Zoltán külszolgálaton tartózkodik jelenleg is. Időközben már nem Kisinyovban dolgozik, a folyamatban lévő büntetőeljárás alatt egy közel-keleti országba utazott, ahová feleségét küldte ki a Külügyminisztérium.

A büntetőügy mellett a munkaügyi bíróságon is eljárás indult, ahol a volt konzul elmaradt járandóságait és nem vagyoni kártérítést követel. A volt konzult, miután visszatért a táppénzről, a Külügyminisztérium gyakorlatilag azonnal kirúgta, a hat évig karrierdiplomataként dolgozó nőt alkalmatlannak minősítették feladatai elvégzésére. A Külügy ugyanakkor nem fizette ki neki a táppénz teljes összegét - Tamás Gabriella szerint. Az évek óta húzódó munkaügyi pert a bíróság szerdán felfüggesztette, a büntetőügy jogerős lezárásáig.

A Külügyminisztérium jogi képviselője a tárgyaláson elmondta, hogy szerinte nem egyértelmű, hogy Tamás Gabriella sérülései milyen körülményeik között keletkeztek. Szerinte emellett az sem egyértelmű, hogy maradandó sérülést szenvedett-e egyáltalán a volt konzul. Közölte, hogy amennyiben a fojtogatás miatt keletkeztek a sérülések, azért nem felelős a Külügyminisztérium, mert nem a volt konzul munkaviszonyával összefüggésben következett be a sérülés, a konzul munkaköri leírásában nem szerepelt ugyanis, hogy testi érintkezésben kell lennie bármelyik munkatársával. Így a minisztériumnak nem kell fizetnie a jogi képviselő szerint. Az ügyvéd hozzátette: nem bizonyított, hogy történt fizikai bántalmazás, a sérülés keletkezhetett máshogyan is. A jogi képviselő szerint az is elképzelhető például, hogy a volt konzul egyszerűen elcsúszott, majd hozzátette: semmiben sem biztosak egyelőre.

A tárgyaláson a bíró felvetette, hogy az ügyben tanúként kihallgatott moldovai orvos, aki Tamás Gabriellát ellátta, egy teljesen más történetet adott elő a volt konzul sérüléséiről. E szerint a volt konzul neki azt mondta, hogy lakása előtt megtámadták, vélhetően ki akarták rabolni. A bíró kérdésére Tamás Gabriella azt mondta, azért kellett ezzel a kitalált történettel előállnia, mert egy belső utasítás szerint nem szabad a nagykövetség ügyeit "kivinni". Tamás közölte azt is, hogy a hivatalvezető kérte meg arra, hogy ne a valós történetet adja elő a moldovai orvosoknak. A tárgyaláson megerősítette a volt konzul, hogy nem a lakása előtt támadták meg, hanem a követség épületében Sz. Zoltán fojtogatta.

A volt konzul eredeti állítását támasztja alá, hogy a fojtogatás miatt Magyarországon indult büntetőügy. Ha Kisinyovban az utcán támadják meg a volt konzult, akkor a moldovai rendőrségnek kellett volna vizsgálódnia az ügyben. A nagykövetség épülete viszont magyar területnek számít, így a házon belül történtek vizsgálata is a magyar hatóságok feladata.

Komáromi Gergely