Ötezer cseljabinszki lakos aláírásával ellátott levelet juttattak el Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz - írja a Népszabadság. Az oroszok a magyar nukleáris hulladék odaszállítása ellen tiltakoznak. Levelükben azt írják, hogy a nukleáris hulladék problémáját nem lehet úgy megoldani, hogy egy másik ország lakóit mérgezik vele.

"Felszólítjuk a magyar kormányfőt, hogy bontsa fel azt a megállapodást, amely lehetővé teszi a magyar nukleáris hulladék Oroszországba szállítását" - erről szól az a levél, amelyet ötezer cseljabinszki lakos aláírásával írt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek az Ecodefense orosz környezetvédő civil szervezet.

A levélben az oroszok azt írják, hogy a nukleáris hulladékok kérdésére nem megoldás, ha egy ország az általa termelt hulladékkal egy másik ország polgárait, egészségét és demokratikus jogait veszélyezteti. "Követeljük, hogy vesse el az összes tervet, amely a kiégett fűtőelemek Oroszországba való küldését tartalmazza." - áll a Gyurcsánynak írt levélben.

A magyar és az orosz kormány április 29-én, az EU-csatlakozás előtt két nappal állapodott meg egy úgynevezett kiegészítő jegyzőkönyvről, amely lehetővé teszi hazánk számára, hogy Cseljabinszk közelébe nukleáris fűtőelemeket szállítson - írja a Népszabadság. Oroszország egyetlen, kiégett fűtőelemet újrahasznosító üzeme a cseljabinszki régióban található. A helyiek korábban is - 1991-ben helyi népszavazáson, 2000-ben egy petícióban - tiltakoztak az ellen, hogy kiégett fűtőelemeket szállítsanak Oroszországba.