Ázott paprikával jöhetett a penész

2004.10.29. 8:41

Valószínűleg egy megázott dél-amerikai fűszerpaprika-szállítmány penészedett be, ez okozhatja, hogy a paprika gombaméreggel szennyeződött - írja a Népszabadság. A szerdán betiltott készítményeket az ÁNTSZ vizsgálja és közzéteszi a fogyasztható termékek listáját.

Magyarország már évek óta vásárol külföldről paprikát, rossz termés idején ezzel egészítik ki a készletet. A Népszabadság úgy tudja, a Dél-Amerikából érkező paprika egy része a szállításkor megázott és bepenészedett, a trópusi penészgombák pedig aflatoxinnal, gombaméreggel szennyezték az árut. A magyar vevők azonban nem semmisítették meg, hanem megőrölték a bepenészedett konténerek tartalmát. Állítólag a Bács-Kiskun megyei hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzés során augusztusban véletlenül bukkantak a toxinnal szennyezett őrleményre.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a hatóságok - a magyar paprika hírnevének és piacainak védelmében - először csak figyelmeztették az érintett cégeket, hogy a nagyobb botrányt megelőzendő, semmisítsék meg az aflatoxinnal szennyezett készleteiket, ám ez nem történt meg. Egy érsekcsanádi tanyán ugyanis 16 tonna, a szennyezett szállítmányból származó őrleményre bukkantak. Ezt követően kezdtek vizsgálatsorozatba a tisztiorvosi szolgálat szakemberei, akik több kifogásolható termékre is bukkantak. A paprikaőrleményt a forgalomba hozatal előtt nem vizsgálják. A szűrőn csak akkor lehet fennakadni, ha a boltokban vagy a gyártóüzemben tartott véletlenszerű ellenőrzés minőségi kifogásokat tár fel.

ÁNTSZ három laboratóriumában végzik folyamatosan a fűszerpaprika-tartalmú készítmények vizsgálatát. A biztonságosnak ítélt termékek listáját folyamatosan frissítik a szolgálat internetes oldalán. A tiszti főorvos közölte: a vizsgálatok szerint a kifogásolt készítményeknek átlagosan kétszer-háromszor nagyobb az aflatoxin-tartalma a megengedettnél, de találtak olyat is, amelyben a megengedett nyolcszorosa volt a káros anyag.

A kormány szerdai ülésén rendelte el, hogy csütörtöktől meg kell szüntetni a paprikaőrlemények és a paprikát tartalmazó fűszerkeverékek forgalmazását, mert az ÁNTSZ mérgező anyagot talált a paprikakészítményekben. Rácz Jenő egészségügyi miniszter elmondta, hogy az a káros anyag, amelyet az őrlemények tartalmaznak, főzés során nem bomlik le.

KAPCSOLÓDÓ CIKK