Gyurcsány Ferenc pénteken kezdeményezte Kovács László felmentését a külügyminisztériumi tisztségből - közölte a kormányszóvivő. Somogyi Ferenc kijelölt külügyminiszter november 2-án teszi le az esküt az Országgyűlés előtt. Kovács helyzete ezzel bizonytalanná vált, hiszen a Financial Times szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke várhatóan kezdeményezi több biztos-jelölt, köztük Kovács visszahívását.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken levélben kezdeményezte Mádl Ferenc köztársasági elnöknél Kovács László felmentését külügyminiszteri tisztségéből - közölte a kormányszóvivő. Batiz András elmondta: Somogyi Ferenc kijelölt külügyminiszter november 2-án teszi le a külügyminiszteri esküt az Országgyűlés előtt.

Kovács helyzete ezzel bizonytalanná vált, hiszen egyelőre az Európai Unió kormányának nevezett Európai Bizottságban sem kezdhette meg munkáját, mivel a testület beiktatásáról szóló szavazást a bizottság tagjaival - köztük Kováccsal - kapcsolatos kifogások miatt elhalasztották. A Financial Times úgy értesült, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a homoszexualitással kapcsolatos nézetei miatt súlyosan bírált olasz biztos-jelölt mellett várhatóan a magyar, a dán, a lett és a holland jelölt visszahívást vagy áthelyezését is kezdeményezi.

A bizottsági elnök már előző nap, a BBC rádiónak adott interjúban is azt mondta: az Európai Parlament "világos üzenete" az, hogy nem elegendő egyetlen módosítás a bizottság összetételében, és "valószínűsíthető is", hogy nem csupán egy bizottsági poszton lesz változtatás. A brit lap szerint az energetikai biztosi tisztségre jelölt Kovács László posztját fenyegeti a legnagyobb veszély, miután az Európai Parlament tagjai megkérdőjelezték hozzáértését.

Somogyi aktívabb külpolitikát akar

A parlament külügyi bizottsága pénteken a kormánypárti képviselők szavazatával támogatta Somogyi Ferenc külügyminiszter-jelöltet. A külügyminiszter-jelölt elmondta: az EU-tagságból adódó lehetőségeket kihasználva a magyar külpolitikának aktívabbnak kell lennie a szomszéd országokkal kialakított kapcsolatokban.

Somogyi szerint a határon túli magyarok érdekvédelmét a magyarlakta területeken beruházásokkal, munkahelyteremtéssel tovább lehetne erősíteni. Hozzátette: magyar érdek a transzatlanti kapcsolatokban kialakult zavarok felszámolása, valamint az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok ápolása.