Tibet miniszterelnöke az [origo]-ban

2004.10.29. 16:02

Magyarországra érkezett Szamdong Rinpocse, az indiai emigrációban működő tibeti kormány miniszterelnöke. Szamdong Rinpocse egyéb programjai mellett november 1-jén az [origo] Társalgójában válaszol az érdeklődők kérdéseire.

Négy napos látogatásra Magyarországra érkezett az emigráns tibeti kormány miniszterelnöke, a tibeti parlament elnöke, Szamdong Rinpocse. A Dalai Láma után legjelentősebb tibeti politikai személyiség 1939. november 5-én született Kelet-Tibetben. Öt éves korában ismerték fel benne 4. Szamdong Rinpocse tudatos újjászületését. Tizenkét éves kora után a tibeti főváros melletti Drepung kolostorban tanult, majd húsz évesen buddhista szerzetes lett. 1959-ben a kínai megszállás elől menekült a Dalai Lámával Indiába.

A Rinpocse 1960-tól tibeti menekültekkel dolgozott tanárként, később iskolaigazgatóként az indiai Dharamszalában. A Dalai Láma 1990-ben felkérte, hogy vegyen részt a menekült tibeti kormány munkájában. Választása azért esett épp a Rinpocséra, mert legfontosabb politikai elve az erőszakmentesség és a Dalai Láma ennek az elvnek akart nagyobb hangsúlyt adni a tibeti politikában. 2001-ben visszavonult a parlamenti munkától és újból buddhista szerzetesként tanított, azonban még ebben az évben őt választották miniszterelnökké az emigrációban élő tibetiek. A posztot 2006-ig tölti be.

A Rinpocse másodszor látogat Magyarországra. Péntektől hétfőig tartó útja során találkozik az Országgyűlés emberi jogi és külügyi bizottságának tagjaival, illetve a Fidesz vezetőivel. Szombaton a Sambhala Tibet Központ által szervezett Tibet konferencián vesz részt, délután pedig előadást tart a Közép-európai Egyetemen (CEU). Vasárnap a magyarországi buddhista közösséghez látogat, délután pedig előadást tart a Buddhista Főiskolán.

Hétfőn délelőtt 10 órakor a Rinpocse az [origo] Társalgójában válaszol az érdeklődők kérdéseire.

KAPCSOLÓDÓ CIKK