Gyurcsány Ferenc kiáll Kovács László mellett

2004.11.01. 20:44

Gyurcsány Ferenc Berlinben kijelentette, hogy továbbra is Kovács László az ország biztosjelöltje az Európai Bizottságba. Kovács László energetikai biztosjelölti beszámolóját számos kritika érte. Gyurcsány ugyanakkor elmondta, hogy egy évvel meghosszabbítják annak a bizottságnak a mandátumát amely az egykori NDK-s állampárt Magyarországon keresztül intézett pénzpanamáit vizsgálja.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn Berlinben támogatásáról biztosította Kovács László Magyarország biztosjelöltjét az Európai Bizottságba. "Magyarországnak van hivatalos jelöltje az Európai Bizottságba, s nem lát okot arra, hogy álláspontján változtasson" - jelentette ki hétfőn este Berlinben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök magyar újságírók előtt.

Gyurcsány Ferenc, aki kormányfői minőségben először járt Berlinben, elmondta azt is, hogy Gerhard Schröder kancellárral folytatott délutáni tárgyalásán mindez nem került szóba, José Manuel Barrosóval, az új összetételű Európai Bizottság kijelölt elnökével péntek óta nem beszélt.

Barroso október végén nem terjesztette az Európai Parlament elé az új bizottság névsorát, mert félő volt, hogy személyi kifogások miatt a parlament leszavazza a listát. Több frakció is kifogásolta az energiaügyi biztosnak jelölt Kovács László felkészültségét.

A magyar miniszterelnök, aki berlini útját hivatalos munkalátogatásnak nevezte, kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egy évvel meghosszabbítják a "guruló márkákkal" foglalkozó német-magyar bizottság 2005 februárjában lejáró mandátumát.

A bizottságot annak a gyanúnak a nyomán alakították meg, amely szerint az egykori keletnémet állampárt, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP), vagy más egykori NDK-s intézmények a rendszerváltás idején a Magyar Nemzeti Bank számláin keresztül síboltak el milliókat. A magyar kormányfő megjegyezte, hogy a német fél ezt az ügyet nem hozta szóba a hétfői megbeszélésen.

Gyurcsány Ferenc, aki Schröderen kívül találkozott Klaus Wowereittel, Berlin kormányzó polgármesterével, Ludolf von Wartenberggel, a német gyáriparosok szövetségének főügyvezetőjével és Peer Steinbrückkel, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnökével, hétfőn este hazautazott a német fővárosból.

KAPCSOLÓDÓ CIKK