Március 31-ig kivonul a magyar hadsereg Irakból. Ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be szerda délután. Ehhez három hónappal kellene meghosszabbítani a magyar katonák iraki mandátumát.

Március 31-én az utolsó magyar katona is hazajön Irakból. Ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be szerda délután, azon az ünnepségen, melyet a sorkatonaság megszüntetése alkalmából rendeztek a budapesti Hősök terén.

Az Irakban állomásozó magyar katonák mandátuma már korábban, idén december 31-én lejár. Ezt három hónappal hosszabbítja meg a kormány. "Előttünk van az iraki politikai rendezés egyik legfontosabb feltétele, az iraki választások január végén. Ezt követően megteremthetőek a demokratikus rend, a nyugalom, a biztonság feltételei" - mondta Gyurcsány Ferenc arról, hogy miért maradnak még 2005 elején is a magyar katonák Irakban. "Ott maradni a választások megtételéig kötelesség, sokkal tovább maradni lehetetlenség. Ezért 2005. március 31-ig visszahozzuk katonáinkat Irakból. Onnantól másnak, másként és elsősorban a politika eszközeivel kell biztosítaniuk a stabil, biztonságos, demokratikus iraki létet" - jelentette ki Gyurcsány.

Irakban eddig egy magyar katona esett el, amikor merénylet ért egy szállítóalakulatot. Korábban többen megsebesültek, amikor robbanás történt a magyar tábor mellett. A 300 fős magyar alakulat elsősorban szállítással kapcsolatos feladatokat végez és tavaly szeptember óta állomásozik Irakban. Korábban csak az MDF ellenezte egyértelműen a magyar csapatok Irakban tartózkodását.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs igazgatóhelyettese az [origo]-nak elmondta, az ideiglenes iraki kormány ügyvezetője néhány hete azt kérte levélben a magyar kormánytól, hogy egy évet hosszabbítsák meg a magyar katonák mandátumát. Ezzel szemben a magyar kormány csak az iraki választásokat várná meg, és csak három hónapot hosszabbítana.

Bocskai szerint a bejelentéssel azért vártak eddig, mert nem akarták, hogy az amerikai elnökválasztási kampányban belpolitikai harcokhoz felhasználhassák a magyar kormány döntését.

Karsai Péter, a parlament honvédelmi bizottságának MDF-es alelnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy a három hónapos hosszabbításban sem lehet biztos a kormány, hiszen a katonák külföldi bevetéséhez kétharmados döntésre, azaz az ellenzék támogatására is szükség van. Az MTI információi szerint a kormány soron kívül, már hétfőn szeretné a parlament napirendjére tűzni az iraki mandátum három hónapos meghosszabbítását.

A holland kormány szintén szerdán jelentette be, hogy 2005. március végéig kivonja csapatait Irakból.