Tavasszal készül el az a két hőerőmű, amely melegvízzel és távhővel látja el Dunaújvárost. A közel hétmilliárdos beruházást ellenzik a környezetvédők, mivel a két erőmű tovább szennyezné a várost. Ráadásul a zöldek szerint semmi szükség az erőművekre, a város hőellátását ugyanis biztosítja a Dunaferr. Az önkormányzat kitart a erőművek mellett, a képviselőtestület szerint a Dunaferr privatizációja miatt ugyanis veszélybe került a hőszolgáltatás.

Tovább építik azt a két dunaújvárosi erőművet, amely a város hőellátását biztosítaná, annak ellenére, hogy az erőművek építési engedélyét októberben megsemmisítette a Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal - értesült az [origo]. Közben a hőerőművek szükségességéről parázs vita folyik az önkormányzat és az építést ellenző civil szervezetek között. A felek szerint mindkét oldal érvei mögött egyoldalú gazdasági érdekek állnak.

A hőerőművek építéséről még júliusban döntött a dunaújvárosi önkormányzat, a beruházást támogatták a képviselőtestület MSZP-s, SZDSZ-es és fideszes tagjai is. A fűtőművek szükségességét az önkormányzat azzal indokolta, hogy a Dunaferr privatizációja miatt közel 22 ezer háztartás fűtése kerülhet veszélybe, a dunaújvárosi lakások többségének távhőszolgáltatását ugyanis közel 50 éve a Dunaferr érdekeltségébe tartozó Vasmű biztosította.

A Dunaferr eladása kapcsán pedig felmerült, hogy az új tulajdonos technológiai váltást hajt végre, ami a hőszolgáltatás megszűnésével, esetleg annak jóval drágább értékesítésével járhat. "A képviselőtestület úgy vélte, hogy a privatizáció miatt veszélybe kerülhet a város távhő és melegvíz ellátása" - magyarázta az [origo]-nak Silye Attila, a városgazdálkodási iroda vezetője.

A közel hétmilliárdos beruházást ellenző Dunaújváros Jövőjéért Egyesület (DJE) és a Zöld Demokraták Szövetsége viszont úgy véli, hogy az önkormányzat döntése mögött a két építő cég áll. Pochner László, a DJE elnökhelyettese szerint alaptalan volt a privatizációtól való félelem. Az időközben privatizált Dunaferr ugyanis vállalta, hogy éves szinten 170 millió forintos kedvezményt biztosít a távhőszolgáltatásért, ez pedig háztartásonként közel 10 ezer forintos megtakarítást jelentett volna.

A környezetvédők kifogásolják azt is, hogy a tervek szerint a város közepén húzzák fel a két fűtőművet, így azok valószínűleg befüstölik az egész várost. "A szennyezés komoly következményekkel járhat, mivel a nitrogén-oxid kibocsátás közel 50 százalékkal ugrana meg, ami már jelenleg is meghaladja a megengedett határértéket." - közölte Pochner. A tiltakozók így októberben a megyei közigazgatási hivatalhoz fordultak, ami mindkét erőmű építési engedélyét megsemmisítette.

A közigazgatási hivatal indoklása szerint a városnak a környezetvédők véleményét is ki kellett volna kérnie. A Legfelsőbb Bíróság egy korábbi határozata szerint ugyanis a környezetvédelmi civil szervezeteket ügyfeleknek kell tekinteni minden olyan beruházásban, ahol szükség van a környezetvédelmi szakhatóság állásfoglalására.

Az építkezés leállítást azonban az önkormányzat elhalasztotta, mivel a két beruházó cég a döntés miatt bírósághoz fordult. Az erőművek így várhatóan 2005. tavaszára elkészülnek. "A szennyezéstől való félelem alaptalan, ezt a próbaüzem alatt ezt be is bizonyítjuk, ráadásul a környezetvédelmi terveket elfogadta a Fejér Megyei Környezetvédelmi Felügyelőség" - közölte az [origo]-val az Energott Kft. egyik tulajdonosa. Neszmélyi György szerint a tiltakozó akciók mögött gazdasági érdekek állnak, az ellenzők többsége ugyanis dunaferres dolgozó, a Dunaferrnek pedig nem érdeke az erőművek felépítése.