Akár az is előfordulhat, hogy kisebbségi akarat érvényesül a kórház-privatizációról, illetve a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson - írja a Népszabadság. A referendum ugyanis akkor is eredményes lehet, ha a választók legalább negyede azonos módon szavaz, és a többiek nem mennek el.

Akár kétmillió ember is elég ahhoz, hogy 8 millió nevében döntsön a december 5-i népszavazáson - írja a Népszabadság. 1997 óta ugyanis már nincs szükség ötven százalékot meghaladó részvételre. Elég, ha a szavazójoggal rendelkezők 25 százaléka plusz egy fő egyformán voksol. Korábban két népszavazás is ennek köszönhetően menekült meg a kudarctól: a NATO-tagságról szóló 1997-es, illetve az uniós csatlakozás ügyében tartott 2003-as referendum.

A decemberi két kérdésben is döntő népszavazáson egy szavazólapon szerepel majd a két kérdés. A szavazat úgy is érvényes, ha valaki csak az egyik kérdésre válaszol, és úgy is, ha az egyikre igennel, a másikra nemmel szavaz.

A lap szerint ha a 25 százalékot nem haladja meg a részvétel, és érvénytelen lesz a népszavazás, akkor újra elő lehet venni a kérdéseket, és újabb aláírásgyűjtésbe lehet kezdeni. Ugyanez várható, ha a válaszok megoszlanak, és nem gyűlik össze az eredményességhez szükséges kétmillió azonos szavazat. Ha a részvételi arány meghaladná az ötven százalékot, akkor megkérdőjelezhetetlen eredményt hirdethetnek. Ha többen szavaznak igennel, a parlamentnek meg kell alkotnia a megfelelő törvényeket, ha a kezdeményezéseket elutasítók kerülnek többségbe, ilyen kérdésekben nem lehet ismét referendumot kezdeményezni.

Érvényes referendum esetén viszont meg kell kezdeni a törvényalkotást. Meg kellene állapítania a parlamentnek, hogy a kettős állampolgárság milyen konkrét tartalmakkal jár. Ha a kórház-privatizáció leállítására is igent mondanak s szavazók, akkor értelmezni kellene, mit jelent az, hogy "az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt". Ilyen ugyanis nincs létezik - írja a Népszabadság.