Vascipős emlékmű lesz a Duna-parton

2004.11.05. 7:20

Ötven-ötvenöt pár öntöttvas cipőt állítanak fel várhatóan 2005-ben a pesti rakparton. A kompozíció az 1944-45-ben a Dunába lőtt emberekre emlékeztet majd - írja a Népszabadság.

Ötven pár vasból kiöntött elhagyott cipő emlékeztet majd az 1944-45-ben Dunába lőtt emberekre a pesti rakparton, ha a főváros illetékes hivatala is jóváhagyja Pauer Gyula szobrász tervét. Az elképzelésre már az V. kerületi önkormányzat és a Budapest Galéria zsűrije is rábólintott. Ha főváros is igent mond, és pénz is lesz rá, 2005. április 16-án, a holokauszt napján felavathatják az emlékművet a Roosevelt tér és a Kossuth tér között - írja a Népszabadság.

Azért lesz ötven-ötvenöt cipő kirakva, mivel körülbelül ekkora csoportokban hajtották a folyópartra áldozataikat a nyilasok. A lábbeliket valódi, korabeli cipőkről mintázta a szobrász, amelyeket színházi díszlettárakból és ócskapiacokról kerített elő. A lábbelik azért készülnek öntöttvasból, mert az drámaibb hatású, és kevésbé keresett a fémgyűjtők körében, mint a bronz.

Az emlékmű mellé kerülő tábla háromnyelvű szövegét még ellenőrzi az MTA Történettudományi Intézete. A táblán ez a felirat szerepelne: "A második világháborúban a nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt budapesti áldozatok emlékére." A felállításhoz szükséges tizenötmillió forintot közadakozásból gyűjtik össze, de jelentős állami támogatást is kaptak - derül ki a Népszabadság írásából.