Megszüntette az ügyészség az Orbán Viktor miniszterelnöki útjait filmen megörökítő Ezüsthajó Kft. ügyében indított nyomozást. A cég összesen 298 filmet készített a volt miniszterelnök külföldi útjairól, a filmekért 460 millió forintot kapott a kft., az ügyészségi határozat szerint jogszerűen.

A megszüntető határozat szerint az ügyészség nem talált   bűncselekményt az Ezüsthajó Kft. és az egykori Országimázs Központ közötti szerződésekben. Az Orbán-kormány idején a kft. 460 millió forintot kapott az Országimázs Központtól, hogy filmeket készítsen Orbán Viktor külföldi útjairól illetve azokról a rendezvényekről, amelyeken kormánytagok vettek részt.

Az ügyészség 42 olyan filmet talált, melyek készítésénél a kft. munkatársai kormánygéppel, azaz ingyen utaztak, miközben a Külügyminisztérium kifizette nekik a repülőjegyek árát. A számlázás időpontjában azonban sem a kft.-nél, sem pedig a Külügyminisztériumban nem tudták, hogy a cég munkatársai majd kormánygéppel, vagy menetrendszerű járattal repülnek - hangzott el a tv2 híradójában.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője a hírműsorban elmondta: ügyészi rendelkezés nyomán folytatódott az eljárás, a nyomozó hatóság újabb bizonyítékokat szerzett be és újabb tanúkat hallgatott ki, ezek eredményeként született meg a nyomozást megszüntető határozat a Fővárosi Főügyészség kiemelt ügyek osztályán.

Az ügyészség határozatában azt is kimondta, hogy az Ezüsthajó Kft. a repülőjegyek elszámolásakor jogalap nélkül kapott 18 millió forintot. Az ügyészség felhívta a Külügyminisztérium figyelmét arra, hogy a pénz visszaszerzése érdekében polgári pert indíthat.

László Boglár kormányszóvivő a tv2-nek nyilatkozva elmondta: minden létező jogi lehetőséget ki fognak használni. Erről az írásba foglalt határozat kézhezvétele után születik majd döntés.

A tv2 híradójában elhangzott: az egykori Országimázs Központ megbízásából az Ezüsthajó Kft. összesen 298 filmet készített Orbán Viktor külföldi útjairól és különböző rendezvényekről. A filmekért a cég 460 millió forintot kapott, az ügyészségi határozat szerint jogszerűen.