Kulcsár a volt maffiellenes főnök ellen tanúskodik

2004.11.07. 9:15

A milliárdos sikkasztással gyanúsított volt brókert, Kulcsár Attilát tanúként hallgathatja meg a Fővárosi Ítélőtábla Bácskai János, a maffiaellenes központ volt vezetőjének szerdán kezdődő másodfokú  büntetőperében. Korábbi lapinformációk szerint Kulcsár terhelő vallomást tett több vezető rendőr és néhány politikus ellen.

A Magyar Nemzet még szeptemberben azt írta a milliárdos sikkasztással gyanúsított, azóta előzetes letartóztatásból házi őrizetbe került brókerről, hogy terhelő vallomást tett az ügyészek előtt Bácskai Jánosra, Molnár Csabára, az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóság pénzmosás elleni osztályának egykori vezetőjére, Papp Csabára, az igazgatóság gazdasági bűnözés elleni osztálya volt vezetőjére és Ferenczi Lászlóra, az ORFK bűnügyi igazgatójára.

A maffiaellenes központ felfüggesztett vezetője ügyében a másodfokon eljáró tanácshoz Kulcsár Attila, a K&H Equities húszmilliárdos sikkasztással gyanúsított volt brókerének  tanúkénti meghallgatására vonatkozó bizonyítási indítvány érkezett a Katonai Fellebbviteli Ügyészségtől. A bírói tanács november 10-re és 17-re tűzte ki a nyilvános tárgyalást a dandártábornok büntetőperében. Akkor döntenek majd az ügyben másodfokon benyújtott bizonyítási indítványokról is.

Bácskai János dandártábornokot a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa februárban elsőfokon hivatali visszaélés miatt elmarasztalta a Kulcsár-üggyel összefüggésben. Bácskai János a vádbeli cselekmények idején, 2003 június-júliusában a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatója volt.

A nem jogerős ítélet szerint a tábornok Kulcsár Attilával folytatott telefonbeszélgetéseinek lehallgatási jegyzőkönyvéből logikailag az következik, hogy Bácskai János tudott a bróker által elkövetett pénzügyi visszaélésekről. Ismerte a bróker a bűncselekményre utaló iratok eltüntetésére vonatkozó szándékát, továbbá időt akart nyerni az ügy kipattanása előtt és ennek érdekében hivatali helyzetével visszaélve fel is lépett. A tábornok félinformációkat adott a rendőrségnek, illetve feletteseinek, és éppen Kulcsár Attila tevékenységét hallgatta el - tartalmazta a nem jogerős ítélet szóbeli indokolása.

A Fővárosi Bíróság elsőfokú határozatában lefokozással sújtotta a dandártábornokot hivatali visszaélés miatt. Ugyanakkor felmentette a gondatlanságból elkövetett államtitoksértés vádja alól. Bácskai János az eljárás során mindvégig ártatlanságát hangoztatta. Az elsőfokú ítélet ellen februárban a vád és a védelem egyaránt fellebbezett, így került másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblára a maffiaellenes központ felfüggesztett vezetőjének büntetőügye.

A Magyar Nemzet szeptemberben azt írta a milliárdos sikkasztással gyanúsított, azóta előzetes letartóztatásból házi őrizetbe került brókerről, hogy terhelő vallomást tett az ügyészek előtt Bácskai Jánosra, Molnár Csabára, az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóság pénzmosás elleni osztályának egykori vezetőjére, Papp Csabára, az igazgatóság gazdasági bűnözés elleni osztálya volt vezetőjére és Ferenczi Lászlóra, az ORFK bűnügyi igazgatójára.

Október 25-én az ügyészségi nyomozók a Kulcsár-üggyel összefüggésben hivatali visszaélés bűntettével és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsították meg a Nemzeti Nyomozó Iroda pénzügyi nyomozó főosztályán a felderítő osztály vezetésével megbízott Molnár Csabát és egyik munkatársát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK