Új MDF-frakció alakult

2004.11.08. 15:11

Nyolc taggal hétfő este újjáalakult az MDF parlamenti képviselőcso-portja. A frakció hétfőn - a tagok egy részének kilépése miatt - megszűnt, de nem sokkal utána a képviselőcsoport újjáalakult Herényi Károly vezetésével.

Az MDF képviselőcsoportja a tagok egy részének kilépése miatt hétfőn megszűnt, de szinte ezzel egy időben jelentették be azt is, hogy nyolc taggal újjáalakult a képviselőcsoport, amely Herényi Károlyt választotta meg vezetőnek. Az MDF képviselőcsoportjának tagjai: Dávid Ibolya, Gémesi György, Csáky András, Karsai Péter, Pettkó András, Sisák Imre, Csapody Miklós és Herényi Károly.

Ezt megelőzően az Országgyűlés elnöke, Szili Katalin jóváhagyta két MDF-es képviselő, Lezsák Sándor és Balogh László kizárását. Nem sokkal ezután jelentették be a parlament plenáris ülésén az MDF belső ellenzékének számító lakiteleki munkacsoport tagjai, hogy kilépnek a a frakcióból. Medgyasszay László, Ékes József, Csampa Zsolt, Fülöp Imre, Németh Zsolt, Pichler Imre és Püski András hagyta ott a képviselőcsoportot. Ezzel a 15 tagú képviselőcsoport nyolcfősre olvadt. A házszabály szerint az a frakció, amelynek létszáma 15 fő alá csökken, megszűnik.

Az MDF alapítójának, Lezsák Sándornak a kizárása adta meg a végső lökést az frakcióból való kiválásunkra - mondta Csampa Zsolt, a kilépő képviselők egyike az [origo]-nak, hozzátéve, hogy hétfői hatállyal távoztak a képviselőcsoportból. "Nem szándékozunk a későbbiekben sem a Fidesz-frakcióhoz csatlakozni, sem belépni a Fideszbe" - jelentette ki a függetlenné vált képviselő, aki hozzátette, hogy mérlegelik a frakcióalapítás lehetőségét.

A kilépő Medgyasszay László úgy fogalmazott: "az az erkölcstelen, etikátlan, antidemokratikus döntéshozatal, amely szegény és szánalomra méltó Herényi Károly nevéhez fűződik, és amelyet a parlamenti többség, illetve Szili Katalin házelnök megerősített, oda vezetett, hogy felbomlott az MDF-frakció". Lezsák Sándor újságíróknak azt mondta: az MDF-ről vagy jót vagy semmit. "Független leszek a Dávid munkacsoporttól. Nem gondoltam, hogy ide vezet Dávid Ibolya karriervágya" - jelentette ki a pártelnökre utalva.

A pártcsatározásoknak az volt az oka, hogy az MDF-esek kétféleképpen képzelték el a párt jövőjét. Az egyik csoport a Fideszhez fűződő kapcsolatok szorosabbá fonását szorgalmazta, ők a "lakitelkiek", a frakcióban többségben vannak, a pártban azonban nem. A másik irányvonal pedig az önállóságban látta a sikert, Dávid Ibolya pártelnök és Herényi Károly frakcióvezető ide tartozik. Szerintük a (volt) belső ellenzék "külső sugallatra" cselekszik, vagyis a Fidesznek játszanak. A lakitelkiek szerint viszont Dávidék a szocialistákkal játszanak össze a kiszorításuk érdekében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK