Dombóváron büdös és gyakran lepedékes víz folyik a csapból. A helyieknek több mint tíz éve kell a "mocsárízű" vizet inniuk, ami az egészségre ugyan ártalmatlan, viszont az [origo] által megkérdezett dombóváriak szerint gusztustalan. Nemcsak a színe és a szaga visszataszító, hanem az íze is.

Dombóváron büdös és gyakran lepedékes víz folyik a csapból. A probléma nem új, a helyieknek több mint tíz éve kell a "mocsárízű" vizet inniuk, mert a vízben néhány anyag magasabb koncentrációban fordul elő, mint máshol. Egyelőre nincs pénz egy korszerű, új fertőtlenítőrendszerre.

Szűcs István, a Dombóvári Vízmű Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a mocsárízt és szagot a víz magas ammonia-, és vastartalma okozza. Ezek az anyagok az egészségre semmilyen veszélyt nem jelentenek. Az ivóvizet rendszeresen ellenőrzik, a benne található elemek egészségügyi határértékhez kötöttek. Szűcs István szerint a dombóvári probléma nem egyedi. "Máshol más problémák vannak az ivóvízzel. Budapesten például sok helyen túl klóros a víz"- fogalmazott. Megoldás a szennyezőanyag kivonása, és egy új, korszerű fertőtlenítőrendszer lenne. A vízmű 537 millió forintos pályázatot nyújtott be az uniós Környezeti Infrastruktúra Operatív Programra. Ha megkapják a támogatást, teljes körű átalakítást végezhetnek. "Persze nem lehetünk biztosak benne, hogy nyerünk a pályázaton, de reménykedünk" - mondta az ügyvezető igazgató.

Katcz Anna, az ÁNTSZ városi tisztifőorvosa az [origo]-nak elmondta, hogy Dombóvár ivóvízzel kapcsolatos problémája kellemetlen, de nem veszélyes. "Igaz, hogy időnként büdös a víz és meglehetősen furcsa a színe, de bakterológiailag nincs vele nagyobb gond, mint bárhol másutt az országban" - fogalmazott. A tisztifőorvos szerint a víz leginkább a pocsolyára emlékeztet, de ettől még iható. Katcz Anna is megerősítette, hogy  a magas vastartalom miatt jelenik meg benne a szürkés-barnás lepedék. A probléma egyik oka, hogy a távoli kutakból régi vezetékeken át érkező vízbe a csőrendszerben lerakódott lepedék kerül. "A hálózattisztítás nagyon fontos lenne, eredményesen végezték korábban is, de hamar elfogyott az erre fordítható pénz" - tette hozzá Katcz Anna.

Az [origo] által megkérdezett dombóváriak elmondták, hogy gusztustalannak találják az ivóvizet, nemcsak a színe és a szaga miatt, hanem mert az íze is nagyon rossz. "Főzésre, fürdésre használjuk, de már nem próbálunk inni belőle" - fogalmaztak. Azt is elmondták, hogy a probléma nemcsak Dombóvárt, hanem a környező településeket is érinti.