A Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke szerint a kormánypártok pofon ütötték a határontúli magyarságot amikor a nemmel való voksolásra biztattak a kettős állampolgárság megadásának kérdésében. Kasza József erről egy kedd esti fórumon beszélt Budapesten, ahol Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára viszont illúziónak nevezte a népszavazási igenre ösztönzők érveit.

"A pofon kegyetlen erővel a napokban csattant el Budapesten, amikor a kormánypárt kijelentette, hogy a népszavazáson nemmel szavazzanak a polgárok. Ekkora pofont nem érdemelt meg a határon kívül rekedt magyarság, különösen azért sem, mert az elmúlt másfél évben kértük a párbeszédet" - mondta Kasza József, aki a Friedrich Ebert Alapítvány vitaestjén vett részt Szabó Vilmossal.

A vajdasági vezető szerint miközben otthon fizikai pofonokat kapnak a kisebbségben élő magyarok, aközben az anyaországtól átvitt értelemben kapták most ugyanezt. Közölte: "nem vagyunk kívánatosak sem otthon, sem itthon, s nem tudjuk hogy hol az otthon, s hol az itthon, és valahol vergődünk a nagyvilágban".

Kasza József most kijelentette: a népszavazás körül kialakult politikai helyzet, a belpolitikai csatározások, és annak hatása sokkal nagyobb megosztottságot eredményezhet határon túl és innen, mint az "első Trianon". Arra is felhívta a figyelmet, hogy "nem azonos" a népszavazás súlya az egyes szomszédos országokban élő magyarok számára, így például nem mindegy, hogy az adott ország uniós tag, csatlakozás előtt áll, vagy mint Szerbia, még "fényévnyi" távolságra van attól.

Szabó Vilmos államtitkár szerint aki illúziót kelt, annak számolnia is kell annak következményeivel. Azért illúzió a kedvezményes honosítás, mert az nem jelent megoldást a határon túli magyarok számára a szülőföldön való maradásra, boldogulásra - mondta. Véleménye szerint Trianont nem lehet semmissé tenni, de a helyzetre mai megoldást kell találni.

Felvetette: a magyar állampolgárság megadása esetén találunk-e majd 50 év múlva magyarokat Szabadkán? El kellene dönteni végre, mi szolgálja jobban a határon túli magyarság boldogulását: az autonómia vagy a kettős állampolgárság? - tette fel a kérdést.

Az államtitkár kérdésre válaszolva közölte: "ha állampolgárságot kell adni, akkor az csak teljes jogú állampolgárság lehet", beleértve a "szavazójogot" is. Elmondta: a kormánynak az a dolga a népszavazás előtt, hogy annak lebonyolítását szabályosan biztosítsa, és a választók felelős döntésének meghozatalához a szükséges tájékoztatást megadja.

Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke kedden közölte: az MSZP és az SZDSZ egyaránt arra biztatja választóit, hogy szavazzanak nemmel mindkét kérdésre.