Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor volt kormányfő is kifejtette a véleményét a kérdésben. "Meg tudja ma bárki mondani -  itt nemcsak pénzről beszélek, az durva leegyszerűsítés lenne -, hogy mindennek mi lesz a következménye hosszabb távon?" - tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc a Magyar Rádiónak adott interjúban. A kormányfő rámutatott: "felelős politikus ennél kisebb kérdésben is először számol, utána dönt". "Orbán Viktor nem mond igazat" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Fidesz elnökének korábbi nyilatkozatára reagálva.

Az ellenzéki párt elnöke azt állította, hogy a költségvetésnek nem kerül pénzébe a kettős állampolgárság bevezetése. "Úgy gondolja valaki, hogy van kétfajta állampolgárság, egy magasabb rendű meg egy alacsonyabb rendű? Ön úgy gondolja, hogy az állampolgárok nem kapnak alanyi jogon a magyar államtól juttatásokat?" - tette fel a további kérdést a kormányfő. Hozzátette: "Orbán Viktor ezt vagy nem tudja, akkor az a baj, vagy tudja, és ennek az ellenkezőjét mondja, akkor meg az a baj." Közölte: "ez az ügy, miután az állampolgároknak az állam az adófizetők forintjából visszaad szolgáltatásokat, juttatásokat, ez pénzbe kerül, és egyéb más következményei vannak".

Gyurcsány Ferenc felelőtlenségnek tartja, hogy korábban nem nyújtott be a Fidesz törvényt a kettős állampolgárságról, s most a népnek úgy kell döntenie, hogy nem tudja, mi lesz majd a meghozandó törvény tartalma. "Ha az Országgyűlésben azt javasolja a Fidesz (...) vezetője, hogy kezdjük el egy ilyen törvény vitáját, akkor állati egyszerű a dolog. Ehhez nem népszavazás kell. Ehhez be kell nyújtani egy törvényjavaslatot. Miért nem ezt teszik? (...) Aki meg akarná oldani ezt a problémát, az benyújtana egy pontos törvényjavaslatot" - mondta.

Gyurcsány Ferenc maga válaszolt a saját kérdésére, hogy a Fidesz miért nem oldotta meg akkor ezt a kérdést, amikor megvolt a többsége az Országgyűlésben: "meg tudom önnek mutatni azokat a nyilatkozatokat, amelyek kifejezetten arról szólnak, hogy a magyarigazolvány bevezetésének a fő célja, hogy éppen ezt a kérdést váltsa ki". "Mindenesetre árulkodó, hogy amikor lehetett volna, akkor nem tették, hanem kikerülték. Most, amikor ők nem tehetik, most úgy látom, hogy ebből napi politizálást csinálnak" - közölte a kormányfő.

Orbán Viktor egy keddi budapesti fórumon a kijelentésre reagálva közölte, nem szabad a kettős állampolgárság és a privatizáció ügyében kiírt népszavazásokat gazdasági kérdésként kezelni. Kijelentette, a kettős állampolgárságról szóló népszavazáson arról kell dönteni: adunk-e abból a szabadságból a határon túli magyaroknak, ami nekünk már megvan.

A határon túli magyarok kettős állampolgárságával kapcsolatos december 5-ei népszavazás csak az "európai útlevél" megadásáról szól, anyagi terheket Magyarországnak nem jelent a döntés - mondta a Fidesz elnöke egy televíziós műsorban vasárnap.

A Hír TV-ben arra a kérdésre, hogy a Fidesz-kormány idejében miért nem rendezték a kettős állampolgárság ügyét, a politikus azt mondta: akkor más volt napirenden. A kormány figyelembe vette a határon túli magyarok igényeit, szándékait. Akkor a státustörvényt tartották a legjobb megoldásnak. Ez bizonyos szempontból nehezebb út volt a magyar nemzet újraegyesítése felé, mint a kettős állampolgárság, mert az utóbbi ismert az Európai Unió több országban is - közölte a volt miniszterelnök.