Beperelik az Alkotmánybíróságot

2004.11.11. 9:23

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet pert indít az Alkotmánybíróság ellen (Ab), mert nem tette lehetővé, hogy megismerjék az egyik kábítószerekre vonatkozó büntetőjogi szabályokkal kapcsolatos beadványt. A TASZ szerint ezzel az Ab sérti a közérdekű adatok megismerésének jogát, és megakadályozza, hogy vita alakuljon ki egy közérdekű kérdésről. A TASZ emellett egy beadványt is intéz a bírákhoz, mert jelenleg nincs megszabva, hogy az Ab-nek mennyi idő alatt kell elbírálni egy beadványt, és ez sértheti a jogbiztonságot.

Pert indít az Alkotmánybíróság (Ab) ellen a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű jogvédő szervezet, mert a társaság szerint a közérdekű adatok megismerésének jogát sérti, hogy az Ab kérésre sem hozza nyilvánosságra a hozzá érkező beadványok tartalmát. "Ha változik egy törvény, az mindenkire vonatkozik" - mondta az [origo]-nak Földes Ádám, a TASZ jogásza a kereset kapcsán. Földes szerint így sérti a közérdekű adatok megismerhetőségét, hogy az Ab nem adja ki a beadványokat.

A TASZ egy, a kábítószerekre vonatkozó büntetőjogi szabályozáshoz kapcsolódó beadványt szeretett volna megkapni a testülettől. Az adatkérés után annyit közöltek, hogy a területhez kapcsolódóan hány beadvány érkezett eddig a bírákhoz, illetve azokkal kapcsolatban mi volt az illetékes szaktárca előzetes véleménye, konkrét javaslatokat azonban nem adtak, Földes szerint arra hivatkozva, hogy az nem szokás.

A TASZ szerint azonban sem az adatvédelmi törvény, sem az Alkotmánybíróság működéséről szóló jogszabály, sem az Ab működési szabályzata nem zárja ki, hogy a beadványokat kérésre nyilvánosságra hozzák. Földes szerint nem biztos ugyan, hogy egy beadvány kapcsán változtatni kell valamilyen törvényen, azonban azzal, hogy a bíróság nem hozza nyilvánosságra a beadványokat, lehetetlenné teszi, hogy egy-egy javaslatról széles körben is vita alakuljon ki. Földes szerint pedig ez hozzásegíthetne ahhoz, hogy megfontoltabb döntések szülessenek egy-egy beadvánnyal kapcsolatban.

A TASZ emellett beadványt is intézett az Ab-hez. Földes szerint a beadvány helyzete kicsit "paradox", mivel a TASZ épp a testület működésével kapcsolatban fogalmaz meg kifogást. A jogvédők szerint ugyanis sérti a jogbiztonságot, hogy sem a hatályban lévő, sem a készülő alkotmánybírósági törvény nem szab meg határidőt arra, hogy az Ab-nek mennyi idő alatt kell kivizsgálnia egy-egy ügyet. Így azonban előfordul, hogy míg egy ügyben pár hónap alatt döntenek, addig más beadványok akár 8-10 évig is hevernek a bírák asztalán döntés nélkül.

Az Ab-n annyit közöltek, hogy senki nem nyilatkozik az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK