Idén karácsony előtt a tavalyinál is több keresztre és menórára lehet számítani Budapest közterein. A keresztekkel egy jobboldali kis párt akarja elgondolkodtatni a járókelőket, a menórákkal pedig zsidó egyesületek szeretnék hanuka ünnepét közössé tenni.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom tavaly kezdte karácsony előtti keresztállító akcióját, amelyet sokan bíráltak, mert politikai célokra használtak fel egy vallási jelképet. A jobboldali párt keresztállítási akcióját több katolikus pap is kritizálta. Azt kifogásolták, hogy a kereszt a húsvéthoz kapcsolódik, a karácsonyhoz a jászol illene. A Jobbik ezért "megszületett a megfeszített" felirattal próbál idén kapcsolatot teremteni a kereszt és a karácsony között. "A bevásárlási láz miatti rohanásban az advent idején felállítandó ötméteres fakeresztekkel szeretnénk megállítani egy pillanatra az embereket, hogy elgondolkozzanak az ünnep valódi értelmén" - indokolta akcióját a Jobbik.

A párt idén több mint 30 helyen próbálja meg felállítani az öt méter magas kereszteket. A szükséges kérelmeket már beadták az illetékes önkormányzatokhoz. "Ahol nem kapjuk meg az engedélyt, ott egy jogi kiskaput használunk ki: a rendőrségen egy vízkeresztig tartó folyamatos rendezvényt jelentünk be a gyülekezési törvény alapján" - jelentette ki Novák Előd, a Jobbik keresztállítás akciójának főszervezője. A rendőrségen bejelentett rendezvény díszletéhez pedig nem kell területfoglalási engedély az önkormányzattól. "Valószínűleg idén is lesz olyan hely, ahol ezt a kiskaput kell kihasználni, mivel van olyan önkormányzat, amely a tavalyi kérelemre sem válaszolt" - mondta a főszervező.

A főváros várostervezési bizottsága közlekedési és városképvédelmi szempontokat fog figyelembe venni az engedélyek elbírálásakor - mondta Sasvári Szilárd, a testület fideszes elnöke a keresztekkel kapcsolatosan.