Az [origo] összegyűjtötte, hogy a politikusok mit javasolnak a választóknak december 5-re, amikor a kettős állampolgárságról kell népszavazáson igent vagy nemet mondani. Összeállításunkból kiderül, hogy ki és miért akarja, hogy az igenek vagy a nemek győzzenek.

A parlamenti pártokat zavarba hozta a népszavazás. Az SZDSZ volt az egyetlen párt, amely kezdettől határozott nem szavazatra biztatta a választópolgárokat. Az MSZP az aláírásgyűjtés idején nem volt hajlandó állást foglalni, októberben a párt inkább a nem szavazat mellett döntött. A Fideszben az [origo] információi szerint komoly viták voltak a népszavazásról. Elsősorban Orbán Viktor pártelnök támogatta az igent, ő aláírta a népszavazást kezdeményező ívet is. A párt vezetésében többen hezitáltak, mostanra azonban egységes igen-pártivá vált a nagyobb ellenzéki párt. Az MDF-et is zavarba hozta a kezdeményezés, bár a párt képviselői már másfél éve kezdeményezték, hogy a parlament adjon kedvezményeket a határon túli magyaroknak. Az MDF szerint félő, hogy a népszavazás érdektelenségbe fullad, és ez többet árt az ügynek, mint amennyit használ.

Úgy tűnik, hogy a parlamenti pártok szívesen kivédenék a népszavazás kényszerét. A pénteki Magyar Állandó Értekezleten Orbán Viktor felvetette, hogy jó lenne, ha a parlament még a népszavazás előtt törvényt hozna arról, hogy a határon túli magyarok speciális útlevelet kapjanak. Az MSZP szintén szeretné, ha megszületne egy ilyen törvény, bár annak tartalmáról hivatalosan a két nagy párt még nem egyeztetett. Amennyiben lesz útlevéltörvény, akkor ez pótolhatja a kettős állampolgárságot, hiszen az utazási korlátozás feloldása a legnagyobb tétje a választásnak. 2007-ben Magyarország csatlakozik a Schengeni Egyezményhez, és ettől kezdve úgy lehet majd beutazni Magyarországra, mint az EU bármely más államába: vagyis Szerbia és Montenegróból, valamint Ukrajnából csak vízummal. A kettős állampolgárság támogatóinak egyik legfontosabb érve, hogy az ezekben az országokban élő magyaroknak biztosítani kellene a jogot a vízummentes magyarországi látogatásra. Ugyanakkor az igazságügy-miniszter szerint a speciális útlevél nem jelent megoldást, mert az EU nem fogja elismerni, és nemzetiségi alapon nem lehet majd kiadni sem.

Azzal mindegyik magyarországi és határon túli magyar párt egyetért, hogy nem lenne jó, ha a kettős állampolgárság megszerzésekor tömegével költöznének át Magyarországra a határon túli magyarok. A kormánypártok szerint ez reális és nagyon komoly veszély, az ellenzék szerint csak pánikkeltés.

A kérdés

"Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. §-a szerinti »Magyar igazolvánnyal« vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"

A válaszok:

Mádl Ferenc köztársasági elnök: IGEN, mert... Szerinte a Magyarországon élőknek közösséget kell vállalniuk a határon túl élő magyarokkal. Azt tapasztalta, hogy a határon túli magyar közösségek egyöntetűen szeretnék megkapni a kettős állampolgárságot, de közben nem akarnak áttelepülni Magyarországra.

Kétmilliónál több egyforma voks kell
Ahhoz, hogy érvényes legyen a szavazás, a választójoggal rendelkezők legalább negyedének egyformán kell szavaznia, vagyis valamivel több mint kétmillió igenre vagy nemre lesz szükség. Ha az igenek győznek, akkor a parlamentnek kötelessége lesz törvényt alkotnia a kettős állampolgárságról, de nincs határidő, hogy meddig kell ezt a döntést meghozni. A közvélemény-kutatás alapján néhány ezer szavazat dönthet az igenek mellett, de az eredmény nagyon szoros.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök: NEM, mert... Szerinte tömegesen hagynák el szülőföldjüket a határon túli magyarok. Ez nagyon sokba kerülne a magyar államnak. Arra utasította inkább az igazságügy-minisztert, hogy találja ki, hogyan tudnának vízum nélkül is Magyarországra utazni a délvidéki és a kárpátaljai magyarok. Több költségvetési támogatást is ígért a határon túliaknak. Úgy véli, hogy túl sok indulattal gondolkoznak erről az emberek, és ez rossz tanácsadó.

Hiller István, az MSZP elnöke: NEM, mert... Szerinte sokkal jobb lesz a határon túli magyaroknak a külhoni magyar útlevél és a sokmilliárdos állami támogatás, mint a kettős állampolgárság. Egyetért Orbán Viktorral abban, hogy még a népszavazás előtt törvényt kell hozni egy speciális útlevélről, amelyet a határon túli magyarok kaphatnak. Úgy véli, hogy rossz a népszavazásra bocsátott kérdés, ezért nem szabad rá igennel felelni.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke: IGEN, mert... Szerinte igennel szavazni hazafias kötelesség, sőt, a társadalom elemi gazdasági és anyagi érdeke is. Az igenek győzelme erősítené a magyar-magyar kapcsolatokat, és ennek gazdasági haszna is lenne. Szerinte az lenne a legfontosabb, hogy Európában mindenütt érvényes útlevélhez jussanak az állampolgárságon keresztül a határon túl élő magyarok. Pénteken azt javasolta, hogy a parlament még a népszavazás előtt hozzon törvényt a kettős állampolgárság pontos tartalmáról. Ezt ő útlevél-törvénynek is nevezné, ami azt jelenti, hogy a kettős állampolgárok álláspontja szerint elsősorban utazási jogot kapnának.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke: NEM, mert... Szerinte az emberek keveset tudnak erről ahhoz, hogy döntsenek róla, ezért nemmel szavazva le kellene mondaniuk arról, hogy ők mondják meg, hogy mi történjen.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke: IGEN, mert... Szerinte a határon túli magyaroknak szükségük van kedvezményekre az állampolgárság megszerzésekor. Ugyanakkor jobb lett volna, ha egy korábbi MDF-es javaslat szerint csak megkönnyítették volna a határon túli magyarok letelepedését.

Petrétei József igazságügy-miniszter: NEM, mert... Szerinte jogi problémákat vet fel a kettős állampolgárság intézménye. A határon túli magyarok speciális útlevele is problémás, és szerinte ezzel csak a népszavazás után kellene foglalkozni. Attól tart, hogy a szomszédos államok megakadályozhatják a speciális útlevél kiadását, és 2007-től a Schengeni Egyezmény magyarországi hatályba lépésekor ki kellene majd vonni őket a forgalomból.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője: IGEN, mert... Hamis érv, hogy sokan áttelepülnének a kettős állampolgárság megszerzésével, hiszen Szlovákiából sem települtek át tömegesen a magyarok, pedig a májusi EU-tagság óta ezt szabadon megtehetnék állampolgárság nélkül is.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője: IGEN, mert... Szerinte egy "lelki Trianon" lenne a határon túli magyarok számára, ha az anyaországban élők elfordulnának tőlük. Ismer egy felmérést, ami szerint a határon túliak legfeljebb 14 százaléka gondolkozik az áttelepülésen.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ ügyvivője, külpolitikai szakértője: NEM, mert... Szerinte a környékbeli országok hamarosan mind úgyis az EU tagjaivá válnak, ahol szabadon költözhetnek és dolgozhatnak az emberek. Ukrajna ugyan belátható időn belül nem lesz EU-tag, de a kárpátaljai magyarok mindenképpen kimaradnának a kettős állampolgárságból, mert az ukrán alkotmány határozottan tiltja a kettős állampolgárságot.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője: IGEN, mert... Szerinte a határon túli magyar szervezetek azért akarják egységesen a kettős állampolgárság bevezetését, mert az összes határon túli magyar ezt akarja. Nem fognak többen áttelepülni, mert a költözésről nem adminisztratív okok miatt döntenek az emberek. Meg kellene érteniük a kormánypárti szavazóknak, hogy most nem pártokról, hanem a határon túli magyarokról döntenek.

Pető Iván, az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke: NEM, mert... Szerinte hiába győznének az igenek, úgysem lehetne törvényben szabályozni a kettős állampolgárságot. Ehhez ugyanis kétharmados döntések kellenének a parlamentben, viszont tapasztalatai szerint a szükséges kompromisszumot úgysem tudná megkötni a kormányoldal és az ellenzék.

Lezsák Sándor független képviselő: IGEN, mert... Szerinte Hunyadi János, Hunyadi Mátyás, II. Rákóczi Ferenc, Mikes Kelemen, Mikszáth Kálmán, Jókai Mór, Munkácsy Mihály, Ady Endre és Márai Sándor sem lehetne magyar állampolgár, ha ma élne.

Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke, EP-képviselő: IGEN, mert...Szerinte a magyar útlevélre azért van szükségük a határon túli magyaroknak, hogy szülőföldjükön biztonságban élhessenek, és ott is érezhessék az anyaországhoz tartozásukat.

Közvélemény-kutatások
Az erdélyi magyarok 80 százaléka jónak tartaná a kettős állampolgárságot, 60 százaléka kérné is. A Capital Research magyarországi közvélemény-kutatása szerint 47 százalékos lesz a részvétel, és a szavazók 55 százaléka mondana igent a kettős állampolgárságra. A Magyar Hírlap felmérése szerint csak 42 százalékos lesz a részvétel, viszont a szavazók közel háromnegyede igent mondana.

Tőkés László, Királyhágó-melléki református püspök: IGEN, mert... A határon túli magyaroknak nem a kormány által beígért pénzre, hanem nemzeti értékekre van szükségük. Márpedig ezt csak a kettős állampolgárság adhatja meg. Szerinte a kettős állampolgárok nem hagyják majd el szülőföldjüket.

Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnöke: IGEN, mert... A nem győzelme esetén a határon túli magyarok úgy éreznék, hogy az anyaországban lemondtak róluk. Szerinte az áttelepüléssel riogató kormányérvelés épp olyan hamis, mint amikor Horn Gyula a státustörvény elfogadásakor 23 millió román munkavállaló Magyarországra zúdulásával ijesztgetett. Aggódik a népszavazás miatt, mert szerinte jó szándékú, de elhamarkodott volt: ha érvénytelen lenne, az nagyon rosszul érintené a határon túli magyarokat.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke: IGEN, mert... Az erdélyi magyarok túlnyomó többsége igényli a kettős állampolgárságot. Ha az igenek győznek, akkor a magyar Országgyűlés rákényszerül, hogy törvényben szabályozza a határon túli magyarok jogállását. Szerinte a teljes értékű állampolgárságon kívül más megoldás is lehetséges, de ez a népszavazás mindenképpen kell, hogy ezt a parlamenttől ki lehessen kényszeríteni. Az RMDSZ-nek akkor volt a legfontosabb az ügy, amikor még a roman állampolgároknak is vízum kellett az EU-ba utazáshoz, ezért 2000-ben ők is gyűjtöttek aláírást a kettős állampolgárság érdekében. Markó aggódik az áttelepülések miatt, de szerinte ezt határozatokkal és törvényekkel nem lehet korlátozni.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke: IGEN, mert... Szerinte a nemek győzelme hatalmas lelki traumát okozna a határon túli magyaroknak. Ezért meggondolatlan és felelőtlen döntésnek tartotta az aláírásgyűjtést, de ha már ki kellett írni a népszavazást, akkor győznie kell az igeneknek. Szerinte a kormánypártok pofont adtak a határon túli magyaroknak, amikor nemmel szavazásra bíztatták az embereket.

Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke: IGEN, mert... Szerinte csak így lehet visszaadni több millió magyar emberségét és méltóságát. Ezzel biztonságot lehetne adni a határon túli magyaroknak.

(A politikusok egyszerre több érvet is felsoroltak, mint a fönti összeállításban szerepel, azonban szerettük volna elkerülni az ismétléseket, ezért minden megszólalótól csak egy-egy gondolatot emeltünk ki.)

Magyari Péter