Felmentették Tasnádit az adócsalás vádja alól

2004.11.16. 13:40

Első fokon felmentette a Pesti Központi Kerületi Bíróság Tasnádi Péter vállalkozót, akit 248 millió forintos adócsalással vádolt meg az ügyészség. A vállalkozót még október elején egy másik ügy miatt, felbújtóként elkövetett közveszélyokozás gyanújával helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság.

Tasnádi Péter otthonában

Első fokon felmentette a Pesti Központi Kerületi Bíróság Tasnádi Péter vállalkozót, akit adócsalással vádolt meg az ügyészség. Az adócsalás miatt emelt vád szerint Tasnádi Péter 1999 decemberében a Budapest II. kerület szemlőhegyi ingatlana tulajdonjogának egy részét átruházta a Tasnádi család tulajdonában álló Hotex Kft.-re. Ezt a szerződést azonban 2000 januárjában felbontották, s az így visszakerült tulajdonjog révén Tasnádi Péter mintegy 620 millió forintnyi természetbeni értékkel gyarapodott. Bevallásában azonban nem szerepeltette az ez után befizetendő 248 millió forint adót.

Az ügyészség fellebbezett, így az ítélet nem jogerős, a büntetőper a Fővárosi Bíróságon folytatódik. Az elsőfokú bíróság szerint a fél évtizeddel ezelőtti ingatlanügylet kapcsán benyújtott vádirat tényállása jobbára helytálló, ám abból az ügyészség téves jogi következtetéseket vont le. A büntetőperben az egyik korábban meghallgatott szakértő mintegy 1,1 milliárd forint értékűre becsülte a vádbeli ingatlant, amely egy 1.250 négyzetméteres telek szinte teljes beépítésével jött létre.
   
A PKKB szóbeli indoklásában hangsúlyozta, hogy Tasnádi Péter a kifogásolt szerződés nyomán, az ügyészség álláspontjával szemben nem adóköteles vagyont szerzett az ingatlanon, hanem tulajdont, amelyet  személyi jövedelemadó nem terhelhet, csupán illetékfizetési kötelezettség, ám jelen ügyben ez sem áll fenn. A vádbeli szerződés ugyanis rögzítette azt, hogy a tulajdonjog kérdését a felek a jövőben fogják majd rendezni. Az ügyész a keddi tárgyaláson perbeszédében felfüggesztett szabadságvesztést kért a kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető vádbeli cselekményre többek között a jelentős időmúlásra hivatkozva. A védelem viszont felmentést indítványozott.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság még október elején felbujtóként elkövetett közveszélyokozás gyanújával helyezte előzetes letartóztatásba Tasnádit. Tasnádi a döntés ellen fellebbezést jelentett be. Az eljárás egy gépkocsi felgyújtásának ügyében folyik. Augusztus 31-ről szeptember 1-re virradóra Budapesten, a XIII. kerületben, akkor még ismeretlen tettesek felgyújtottak egy autót, ami a Magyar Televízió értesülése szerint egy volt főnyomozóé volt. A Fővárosi Főügyészség azért indítványozta Tasnádi előzetesbe helyezését, mert az ügyészség szerint fennáll a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés és az összebeszélés veszélye, valamint előfordulhat, hogy megfélemlítik a tanúkat.

Az 1999 szeptembere óta rövid megszakítással előzetes letartóztatásban lévő vállalkozót a Legfelsőbb Bíróság 2002 decemberében már elítélte jogerősen adócsalás, felbujtóként elkövetett súlyos testi sértés és önbíráskodás miatt. A bíróságok ugyanakkor első- és másodfokon egyaránt felmentették Tasnádi Pétert számos más súlyos vádpont, köztük bűnszervezet létrehozása és irányítása alól.

Tasnádi 2004. május 1-jén kedvezménnyel szabadult börtönbüntetéséből, de jogerős szabadságvesztés büntetésének legutolsó napján, április 30-án, az ingatlanügylettel összefüggő adócsalás vádjával újabb büntetőper kezdődött ellene. Ez a per végződött most első fokon felmentéssel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK