Kiszorultak a szegedi áruházból a kerekesszékesek

2004.11.18. 16:25

Két órát várt néhány kerekesszékes a szegedi nagyáruházban, hogy lifttel feljuthassanak az emeleti osztályokra. Az áruház liftjébe ugyanis nem engedték be őket, arra hivatkozva, hogy a hátsó lifthez vezető folyosót élelmiszer-biztonsági okokból le kellett zárni, a vásárlótérben pedig nincs lift. A régen épült áruházakban szinte mindenhol gondot jelent a kerekesszékesek közlekedése, a mozgássérültek országos szervezetéhez nap mint nap fordulnak hasonló problémákkal.

 

Közel kétórás várakozás után jutott fel néhány kerekesszékes a szegedi nagyáruház emeletére, mert nem engedték be őket a lifthez vezető folyosóra. A földszint biztonságáért felelős cég munkatársa az [origo]-nak elismerte, hogy valóban nem engedték a lifthez a mozgáskorlátozottakat, erre utasította őket ugyanis az áruház üzemeltetője. A korábban ilyen esetekben használatos hátsó lift folyosóját élelmiszer-biztonsági okokból kellett lezárni. A biztonsági őr azt mondta a kerekesszékes vásárlóknak, hogy várjanak, megpróbálja elintézni, hogy használhassák a teherliftet, a várakozás viszont közel két órára nyúlt. Végül vezetői engedélyre mégis kinyitották a folyosót és a korábban is használt liftet.

A nagyáruház földszintjét és emeletét más-más cég üzemelteti. A Délmagyarország Online-nak nyilatkozva mindkét szint üzemeltetője elismerte, hogy a mozgáskorlátozottak panasza jogos, liftet kellene szereltetni a vásárlótérbe. Egyelőre átmeneti megoldást keresnek, mert az eddig használt lifthez vezető folyosót nem nyithatják meg, élelmiszer-biztonsági előírások miatt le kellett zárni.

Mindennaposak ezek a problémák, rendszeresek a hasonló panaszok - tudtuk meg a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének munkatársától. Például a karácsonyi bevásárlást a kerekesszékesek szinte kizárólag az újonnan épült bevásárlóközpontokban tudják megejteni, a régi épületekben nem tudnak közlekedni és a mellékhelyiséget sem tudják használni - mondta Nagy Attila, az egyesület munkatársa.

Országos kiadvány egyelőre nem készült a középületek, áruházak, orvosi rendelők akadálymentesítéséről, de a fővárosról idén kiadott egy erről szóló füzetet a Motiváció Alapítvány. Az útikalauz közel 200 piros oldalán tüntették fel azokat az épületeket, ahonnan a mozgáskorlátozottak kiszorulnak, és mindössze 48 oldalon sorolták a teljesen akadálymentes intézményeket. Akadálymentesítéssel foglalkozó szakembereik úgy tapasztalják, hogy szinte csak az új áruházakban érdemes próbálkozniuk a kerekesszékeseknek, a régiekben csak akkor, ha nemrég újították fel őket. Ugyanakkor sokszor a felújításkor sem vonnak be akadálymentesítéssel foglalkozó szakembereket, ezért a kerekesszékesek később is kiszorulnak az áruházból, étteremből - mondta Ercséné Farkas Gyöngyi, az alapítvány munkatársa.

A hatályos rendelet szerint 1998 óta nem épülhetnének olyan közintézmények, melyeket a mozgáskorlátozottak nem tudnak használni. A már meglévő, de nem akadálymentes középületek tulajdonosai pedig eredetileg 2005-ig kaptak időt arra, hogy gondoskodjanak az átalakításokról, a Motiváció Alapítvány munkatársa azonban úgy tudja, a határidőt 2008-ra módosítják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK