Büdös a víz Szegeden

2004.11.19. 15:21

A szegedi víz szaga miatt a vízművekhez fordult egy szegedi orvos. A bőrgyógyász állítja: a csapvíz szennyezett. Az ÁNTSZ és a Szegedi Vízmű viszont nem talált szennyező anyagot a Csongrád megyei vízben. Az ÁNTSZ szerint a csapvíz valóban büdös, ez azonban csak kellemetlen, nem veszélyes.

"Büdös a csapvíz Szegeden, olyan mintha a WC-ből engednék" - jelentette ki az [origo]-nak Dr. Kohán József szegedi bőrgyógyász, aki a bűz miatt a Szegedi Vízmű Rt-hez fordult. A vízmű munkatársai pénteken vízmintát vettek az orvos lakásán. A kémiai vizsgálat eredménye négy nap múlva várható.

Az orvos szerint a szag oka kémiai vagy baktériumos szennyeződés lehet. A gyanakvó bőrgyógyász szerint ezt bizonyítja, hogy a házilag felszerelt vízszűrőjén rendszeresen sűrű zöld lé akad fenn. Kohán állítja: Szeged lakótelepein gyakoriak a bőrbetegségek, itt ugyanis a melegvizet termálvízből nyerik, aminek pedig rossz a minősége és a szaga.

"A büdös víz évek óta probléma Szegeden, a víz azonban az emberi egészségre semmiféle veszélyt nem jelent" - közölte az [origo]-val az ÁNTSZ Csongrád megyei igazgatója. Kovács Ferenc elmondta: a szag oka a víz ásványi és gáztartalma, ami az alföldi vizek jellemzője, ezt azonban a vízszolgáltatónak egyelőre nem sikerült kiküszöbölnie. Az ÁNTSZ ellenőrzése veszélyre vagy járványra utaló nyomot eddig nem talált" - mondta Kovács.

Maróti Tibor, a Szegedi Vízmű Rt. víz és csatornahálózati üzemvezetője elmondta: a szagból semmilyen következtetést nem vonható le, a bőrgyógyász lakásán vett mintát azonban megvizsgálják. Maróti szerint a lakossági panaszok az esetek többségében megalapozatlanok. Ráadásul a vízművek az ÁNTSZ-szel együtt rendszeren vizsgálja és ellenőzi a víz minőségét a város 28 pontján.

KAPCSOLÓDÓ CIKK