Távozhat Demszky helyettese

2004.11.19. 7:59

Távozhat posztjáról Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes. Atkári szerint a költségvetési rendelettel kapcsolatosan fontolgatja a távozást, ám a háttérben az is állhat, hogy Demszky Gábor kivette kezéből az idei kerületekkel folytatott forrásmegosztási vita irányítását - írja a Népszabadság

Lemondását fontolgatja Atkári János gazdasági főpolgármester-helyettes - írja a Népszabadság. Demszky Gábor kivette Atkári kezéből az idei forrásmegosztási rendelettel kapcsolatos, a kerületekkel folytatandó tárgyalások irányítását, de a lapnak nyilatkozó főpolgármester-helyettes szerint nem emiatt távozna. Mint közölte, a költségvetési rendelet szabályszerű betartásától függ, hogy a posztján marad-e. Atkári helyére Lakos Imre, a városüzemeltetési bizottság szabad demokrata elnöke, XI. kerületi alpolgármester kerülhet.

A lap szerint a forrásmegosztási vitával kapcsolatos fejlemények azt mutatják, hogy már megkezdődött a szocialisták és a szabad demokraták fővárosért vívott harca. Molnár Gyula XI. kerületi polgármester, az MSZP új budapesti elnöke, nemrégiben történt megválasztásakor közölte, 2006-ban mindenképp maguk szeretnék adni az új főpolgármestert. A kerületekkel e tárgyban folytatandó tárgyalások vezetésére - feltehetően MSZP-s nyomásra - Tiba Zsolt főjegyzőt jelölte ki a főpolgármester Atkári helyett. Molnár és Tiba közös meghívóban invitálták a kerületi vezetőket a vitára, a XI. kerületi önkormányzat épületébe.

Kupper András, a fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció vezetője felháborítónak minősítette, hogy az egyeztetésekre nem a főpolgármester vagy általános helyettese hívta meg a városrészek vezetőit. A Fidesz szerint Atkári helyére Lakos Imre budapesti SZDSZ-elnök, a városüzemeltetési bizottság vezetője kerülhet.

A városháza közleménye szerint szimbolikus jelentőségű, hogy - a főjegyző kérésére - a megbeszélésnek egy kerületi önkormányzat ad helyszínt. Mindez a főváros részéről a kerületek iránti tiszteletet fejezi ki - írja a Népszabadság.