Decemberben utazik Gyurcsány Irakba

2004.11.22. 6:45

Decemberben utazik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Irakba - erősítette meg a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese. Azt az értesülést azonban nem akarta kommentálni, hogy a magyar kormányfőre 50 testőr vigyáz majd.

A magyar félnek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tervezett iraki látogatása előtt egyeztetnie kell a koalíciós partnekkel - nyilatkozta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese. "Egyeztetni kell a koalíciós partnerekkel (...), a lengyel kollégákkal, az amerikai kollégákkal, hiszen velük együtt tudjuk csak megvalósítani ezt az utat" - válaszolta a HM főigazgató-helyettese.

Az egyik kereskedelmi televízió a hét végén foglalkozott a kormányfő iraki útjával. Bocskai István nem erősítette meg az RTL Klub Híradója "kormányközeli forrásból" származó értesülését, amely szerint Gyurcsány Ferenc december elején látogat Irakba. "Valamikor december folyamán (...); ez nagyon sok mindentől függ, egyeztetni kell a koalíciós partnerekkel, hogy mikor tudják fogadni a miniszterelnököt" - válaszolta az időpontot firtató kérdésre. A HM főigazgató-helyettese nem kívánta kommentálni a kereskedelmi televíziónak azt az értesülését, amely szerint a magyar kormányfőre "50 testőr vigyáz majd".

Gyurcsány Ferenc november elején nyilatkozott arról, hogy akármilyen döntést is hoz az Országgyűlés arról, meddig szól a magyar katonák mandátuma, még karácsony előtt mindenképp kilátogat Irakba az ott állomásozó magyar katonákhoz. Az Országgyűlés november 15-én úgy döntött, hogy az iraki magyar katonai misszió utolsó szolgálatteljesítési napja december 31. Gyurcsány Ferenc nyilatkozata szerint a kormány megpróbál minél több Irakban szolgáló magyar katonát még az idén hazahozni.