Megtiltotta a kéregetést Kaposvár önkormányzata a belvárosában. A képviselőtestület szerint a koldusok ugyanis zaklatják a járókelőket. A hazai szabályozás a szótlan kéregetést ugyan engedélyezi, az Alkotmánybíróság szerint viszont a helyi önkormányzatok hozhatnak szigorúbb szabályokat.

Rendeletben tiltotta meg a kéregetést a belvárosban Kaposvár önkormányzata. A közgyűlési határozat szerint erre azért volt szükség, mert a somogyi megyeszékhely belvárosában a járókelőket gyakran zaklatják a koldulók.

A rendeletben pontosan meghatározták, hogy a város mely utcáiban tilos a kéregetés. Így a történelmi város és városközpont, vagyis összesen 84 utca által határolt terület számít a koldulók számára tiltott zónának. A zónában eső területen a közterület-felügyelők ezentúl nem csak figyelmeztethetnek, de büntethetnek is. A helyszíni bírság akár 10 ezer forint is lehet, szabálysértési eljárás esetén a büntetés pedig már akár a 30 ezer forintot is elérheti, amit be lehet hajtani, illetve közérdekű munkára vagy elzárásra lehet változtatni.

Az országos jogszabály csak a zaklató jellegű és a gyermekkel elkövetett koldulást tiltja, a szótlan kéregetést azonban nem. Az Alkotmánybíróság határozata szerint ugyanakkor a helyi rendeletek ennél szigorúbb szabályokat is meghatározhatnak. Ezzel a lehetőséggel élt Kaposvár képviselő-testülete, amikor az országos jogszabálynál szigorúbb közterületi rendeletet fogadott el.