Az év végéig már nem lesz vérhiány

2004.11.27. 9:00

Ötvenezer többszörös véradót tüntet ki szombaton a véradók napján a Magyar Vöröskereszt. A két héttel ezelőtti sokk óta az önkéntes véradók száma megugrott, így a jelek szerint az év végéig nem kell tartani újabb fenyegető vérhiánytól a magyar kórházakban.

Hetente kilencezer embernek kell vért adnia ahhoz, hogy a kórházakban ne maradjanak el a műtétek - írja a Népszabadság. November elején vészesen leapadtak a vérkészletek, de azóta bőségesen feltöltődtek, és Koltai Attiláné, a Magyar Vöröskereszt vezető munkatársa szerint a vártnál jóval több a jelentkező.

A Vöröskereszt szeretné elérni, hogy ne ismétlődhessen meg a két héttel ezelőtti eset, amikor nem lehetett operálni, mert nem volt elég vér. Az okokat tisztázni próbáló hatósági vizsgálat még folyamatban van. Az év végéig már nem kell tartani krónikus vérhiánytól, ilyenkor ugyanis az egyházak is hagyományosan felszólítják híveiket  a véradásra.

A Magyar Vöröskereszt szeretné elérni, hogy a rendszeres véradókat pénzjutalommal, vagy nyugdíjkorkedvezménnyel ösztönözzék, így próbálva megakadályozni az önkéntesek számának apadását. A pénzjutalmat uniós szabályok tiltják, ezért a Vöröskereszt az állami kitüntetési lehetőséget szorgalmazza. Ma, a véradók napján több, mint ötvenezer többszörös véradót köszöntenek. A legalább százszoros véradók jutalma karóra, megbecsülésüket oklevél, miniszteri kézfogás jelzi.

KAPCSOLÓDÓ CIKK