Szécsényben vasárnap este fél hatig a választópolgárok 27,94 százaléka adta le szavazatát, így már érvényes az időközi országgyűlési választás második fordulója. Sopronban viszont még csak a lakosok 21 százaléka szavazott. Az első forduló mindkét helyen érvénytelen volt az alacsony részévtel miatt.

Sopronban és környékén, a Győr-Moson-Sopron megyei 7. számú választókerületben este fél hatig a választásra jogosultak 21,09 százaléka adta le szavazatát - mondta Becher Rezső, a helyi választási iroda vezető-helyettese.

 

Szécsényben vasárnap este fél hatig a választópolgárok 27,94 százaléka adta le szavazatát, így már érvényes az időközi országgyűlési választás második fordulója - közölte Bartusné Sebestyén Erzsébet, az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője.

 

Mindkét helyen azért tartanak időközi országgyűlési választást, mert a körzetek egyéni képviselői a májusi európai parlamenti választáson mandátumot szereztek, így a hatályos jogszabályoknak megfelelően lemondtak országgyűlési helyükről.

 

A Nógrád megyei Szécsényben és térségében, valamint Győr-Moson-Sopron megye 7. számú választókerületében november 14-én tartott első forduló érvénytelen volt, mivel a választásra jogosultaknak kevesebb mint a fele adta le a voksát. A szécsényi választókerületben a választásra jogosultak 28,84 százaléka, Sopronban és környékén pedig 31,98 százaléka szavazott.

 

A második fordulóban mindazon jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban pályáztak a képviselői tisztre. A két egyéni választókerületben az lesz a képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja, feltéve, hogy a választópolgárok több mint egynegyede leadja a voksát.

 

Az első fordulóban Szécsényben tíz képviselőjelölt indult, a mostani, második megmérettetésen hét jelöltre szavazhatnak a választók, miután hárman visszaléptek.

 

Sopronban és a környező településeken: Ágfalván, Fertőrákoson, Harkán és Kópházán az első fordulóban hét jelölt indult, de hárman visszaléptek, így vasárnap négyen versengnek a képviselői helyért.

A szécsényi választókerület 49 településén 38.593 választásra jogosult állampolgár szavazhat, Sopronban és a környező településeken 51.295.