430 magyar orvos már külföldön dolgozik

2004.11.29. 7:09

Több mint ezren kérték orvosi diplomájuk külföldi honosítását az uniós csatlakozás óta, közülük 430-an már külföldön dolgoznak. A kinti bér a hazai nyolc-tízszerese - írja a Népszabadság.

Szombaton a külföldi munkavállalás feltételeivel és lehetőségeivel ismerkedhettek az orvosok a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központja és az Egészségügyi Minisztérium közös programján. A rendezvényen tolongók közül többen is állították: szakvizsga után indulnak külföldre - írja a Népszabadság.

A lap szerint már több mint ezer diplomahonosítási kérelem érkezett az uniós csatlakozás óta az Egészségügyi Engedélyezési Közigazgatási Hivatalba. Ez a feltétele ugyanis a külföldi munkavállalásnak. A kérelmezők közül 430-an már külföldön dolgoznak - mondta el Páva Hanna hivatalvezetője a rendezvényen.

Az egészségügyi szakembereket több multinacionális cég, és kisebb hazai vállalkozások is segítik külföldi szerződéshez jutni. Egy-egy közvetítőnél naponta 20-25 főleg 25 és 45 év közötti jelentkezőt regisztrálnak. A fogadó ország követelményei a jelentkezőknek körülbelül negyedét tántorítják el. A tapasztalatok szerint francia vagy angol gyakran még a felsőfokú nyelvvizsga sem elég, és a hazai diploma elfogadása is körülményes. A közvetítőknek orvosonként három-hat millió forint közvetítési díj jut sikeres elhelyezkedés esetén. Külföldön az itthoni bérek nyolc-tízszeresét kínálják az orvosoknak.

Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség Népszabadságnak nyilatkozó elnöke szerint, ha nem változik ez a tendencia pár éven belül kórházak szűnhetnek meg, mert nem lesz elég orvos. Kelet- és Északkelet-Magyarországon már több kórház volt kénytelen bezárni egyes osztályokat orvoshiány miatt.

A következő öt-tíz évben Ausztriába tízezer, Angliába, Franciaországba több ezer külföldi szakorvost várnak az unió más államaiból. A budapesti menedzserképző felmérés szerint a frissen diplomázott szakorvosjelöltek kétharmada külföldön szeretne dolgozni, harmaduk pedig már konkrét állásról is tárgyalt. A már családdal rendelkező végzett orvosok ugyanakkor nem szívesen változtatnak lakhelyet - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK