A békésen koldulókat is megbüntetné az MDF

2004.11.29. 15:10

Egy fővárosi MDF-es képviselő azt javasolta, hogy akár 150 ezer forinttal is meg lehessen büntetni azt, aki kéreget. A javaslat arra a felmérésre hivatkozik, mely szerint a budapestiek többsége zaklatásnak tartja a koldulást. Danielisz Béla, a Városrendészeti Bizottság MSZP-s elnöke is elismeri, hogy a kéregetés zavarja az embereket, ennek ellenére "rendpárti blöffnek" tartja a bírságolást, és úgy véli, hogy a jelenlegi szabályozással minden rendben van.

Egy fővárosi MDF-es képviselő azt javasolta, hogy akár 150 ezer forinttal is meg lehessen büntetni azt, aki kéreget. A javaslat arra a felmérésre hivatkozik, mely szerint a budapestiek többsége zaklatásnak tartja a koldulást. Az MDF fővárosi szervezete által készítetett 500 fős felmérésben a válaszolók 73 százaléka azt mondta, hogy a koldusok negatív hatással vannak Budapest idegenforgalmára. A megkérdezettek többsége úgy vélte, hogy a kéregetők között többen vannak a külföldről, vagy a vidékről érkezettek, mint a budapesti lakosok. Az emberek átlagosan kétnaponta találkoznak koldusokkal, 52 százalékuk pedig zaklatásnak tartja, ha kéregetők leszólítják. Kilencvennyolc százalékuk szerint a fővárosi vezetés inkább elnéző a koldusokkal szemben.

Az MDF fővárosi frakciója a meglévő jogszabályok betartatásával, illetve kerületi és fővárosi szintű szegényügyi bizottságok felállításával lépne fel a koldulás ellen. Az MDF frakció szerint egy önálló pénzalapot is létre kellene hozni a probléma kezelésére. Ezekkel párhuzamosan pedig szigorítani kellene a koldulást szabályozó törvényeket is. A javaslat szerint a bizottságok feladata lenne a segélyezésből kiszorultak összeírása, környezettanulmányok készítése és az adományok gyűjtésének megszervezése. Az MDF úgy véli, hogy a kérdés egyszerre szociális és rendészeti probléma. A javaslatot a szocialisták nem támogatták, mind a városrendészeti, mind a jogi bizottság elutasította.

Danielisz Béla (MSZP), a Fővárosi Önkormányzat Városrendészeti Bizottságának elnöke az [origo]-nak elmondta, hogy a bizottság, csak az MDF-es képviselő javaslata után kezdett foglalkozni a kérdéssel, bár korábban nekik is készített anyagot a témáról a rendőrség. Az elnök szerint abban egyetértés van a képviselők között, hogy nagyobb rendre van szükség a fővárosi utcákon. Danielisz Béla tapasztalatai szerint a budapestieket leginkább az olyan helyzetek idegesítik, hogy nem tudnak anélkül átmenni egy aluljárón, hogy zaklatnák őket.

Ugyanakkor a szocialista politikus szerint a koldulás elsősorban szociális, foglalkoztatáspolitikai és egészségügyi kérdés. A jelenlegi szabályozás szerint csak azokat büntetik meg, akik gyerekkel vagy másokat zaklatva koldulnak. Őket elvileg 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják, de Danielisz Béla szerint ritkán indul eljárás, mert nehéz tetten érni például azokat, akik a járókelőkhöz odalépve, erőszakosan koldulnak. Ennek ellenére Danielisz szerint a jelenlegi szabályozással minden rendben van és semmi értelme pénzbüntetéssel sújtani a többi kéregetőt is, mert ők sem tudják kifizetni a büntetést. "Szigorítani legfeljebb a határokon kellene, hogy a bérkoldulásból élő külföldiek ne juthassanak be olyan könnyen az országba" - állítja.

A Fővárosi Közgyűlés az Igazságügyi Minisztériumtól kér véleményt a koldulás büntetéséről. Ha a minisztérium úgy dönt, hogy szükséges a kéregetés mostaninál szigorúbb büntetése, a törvénymódosítás akkor is minimum egy évet vehet igénybe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK